Roberts, Peter Scawen Watkinson

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Lieutenant Peter Scawen Watkinson Roberts - příslušník posádky ponorky HMS Thrasher


nositel vyznamenání Victoria Cross


Citace k vyznamenání Victoria Cross -


"Dne 16. února, za denního světla, ponorka HMS Thrasher zaútočila a potopila velmi dobře chráněnou transportní loď. Okamžitě na ní eskortní plavidla zaútočila hlubinnými bombami a začala ji bombardovat letadla. Přítomnost dvou nevybuchlých bomb na palubě byla zjištěna ve chvíli, kdy ponorka v noci vyplula na hladinu a začala dobíjet baterie. Lieutenant Roberts a Petty Officer Gould se dobrovolně přihlásily k zneškodnění bomb, přestože jejich systém jim nebyl znám. Nebezpečí, hrozící se současným výbuchem druhé bomby, bylo obrovské. K bombám se dostali až poté, co prošli po nízkopoložené palubě, na níž stál palubní kanon. Tato byla neustále zalévána vlnami. Ve velmi omezeném prostoru, za tmy, musely přenést obě bomby, aby byli vzdáleny od sebe dvacet stop a poté je spouštěly do moře přes palubu. Pokaždé, když byli bomby v pohybu, vydávali hlasité skřípání, což těmto dvoum mužům nedopřávalo klidu, protože ponorka plula blízko nepřátelského pobřeží a v prostoru, kde probíhalo denní i noční hlídkování nepřátelských plavidel. Byla zde také velká šance, a oni o ní věděli, že když se objeví nepřítel, ponorka se bude muset rychle ponořit a oni zůstanou na palubě. Kdyby se toto stalo, nejspíše by se oba utopily. Akce ale skončila úspěšně a obě bomby byli zneškodněny."


poznámka -


Lieutenant Roberts zemřel roku 1979 v Devonu
URL : https://www.valka.cz/Roberts-Peter-Scawen-Watkinson-t12586#42580 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more