Krzák, Rudolf

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

MF Dnes 29.4.2004 Z domova - strana 4
Veterán českých komandos zemřel
Poděbrady
Zemřel Rudolf Krzák. Muž, jehož jméno dnes nikdo nezná, ačkoliv se za druhé světové války jako výsadkář zúčastnil nejnebezpečnějších misí v týlu nepřítele. Ke Krzákovi se hlásí vlastně jen několik historiků a také vojáků z armádních protiteroristických sil. Generál totiž stál za druhé světové války u zrodu elitních výsadkových komand. Jedno z nich, Anthropoid (Jan Kubiš, Josef Gabčík), pak zlikvidovalo zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.
Krzák se tehdy v Británii připravoval k diverzním akcím společně s Adolfem Opálkou, velitelem diverzní skupiny Out Distance. Právě Opálka velel po atentátu na Heydricha sedmi československým výsadkářům (včetně Kubiše a Gabčíka), kteří vzdorovali v pražském chrámu Cyrila a Metoděje osmi stovkám vojáků SS a gestapa.
Tomáš Sedláček, jeden ze dvou dosud žijících vojáků britských comandos, vzpomíná na Krzáka jako na skromného, ale zarputilého muže. "Když si vzal něco do hlavy, šel za tím jako beran, dokud to nedokončil. Málokdo mu například před lety věřil, že dá dohromady kompletní seznam legionářů z první světové války. A jemu se to podařilo. Dnes víme, že jich bylo sto tisíc. Byl to od Rudolfa neuvěřitelný kousek." Krzák měl všechny předpoklady, aby se ho komunistický režim obával. "Jeho schopnosti komunisté odměnili devíti lety těžkého žaláře," říká publicista Jaroslav Čvančara. A nejen proto se generál tak trochu stranil veřejnosti. Přežil výsadek do týlu wehrmachtu v Itálii, dokázal se i vrátit do Británie, avšak ze zprávy, že gestapo vyvraždilo celou jeho rodinu, se výsadkář již nikdy docela nevzpamatoval.
Válečný hrdina Rudolf Krzák, jehož zastihl konec války jako velitele praporu československého armádního sboru v SSSR, se dočkal rehabilitace až po pádu komunistického režimu. Historik Eduard Stehlík jej považuje za jednoho z nejvzdělanějších vojáků. "Měl odvahu a srdce orla a citlivost básníka," dodává Čvančara.
Poslední rozloučení s Rudolfem Krzákem bude 11. května ve strašnickém krematoriu.
URL : https://www.valka.cz/Krzak-Rudolf-t12445#41408 Version : 0
I will just add:


Major General Rudolf Severin Krzák died in Poděbrady in the morning hours of April 23, 2004.
The last farewell to the General will take place on 11 May 2004 at 12 noon in Prague-Strašnice.
military tribal letter gmjr. Rudolf S. Krzák:
http://www.lib.cas.cz/www/parasut/krzak.htm
URL : https://www.valka.cz/Krzak-Rudolf-t12445#41798 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Výraz "české komandos" je zavádějící, a protože jsem pana generála znal, vím že by se pokusil tento omyl vysvětlit tak, jak jej kdysi vysvětloval mě:
Čs. parašutisté byli sice cvičeni, většinou skotskými, instruktory, kteří cvičili i britské oddíly commandos, avšak ráz jejich výcviku byl poněkud odlišný. Vesměs se necvičili jako úderné oddíly (s výjimkou několika skupin - např. ANTHROPOID, TIN - atentáty nebo například WOLFRAM - bojové komando), ale spíše pro účel přežití v ilegalitě v týlu nepřítele, udržování radiospojení s Londýnem, sběr zpravodajských informací a organizace odboje. K sabotážním akcím a přepadům přistoupily jednotlivé skupiny vesměs až v závěru války.
URL : https://www.valka.cz/Krzak-Rudolf-t12445#41799 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more