Mussertův kříž za statečnost

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Známý též jako Mussertův kříž za statečnost - pojmenovaný po Antonu Mussertovi - vůdci Nizozemské nacistické strany (NSB) a založený jako speciální vyznamenání za statečnost a zásluhy pro členy strany v německých službách.
udělován ve dvou třídách s meči (pro bojovníky) a bez nich (pro civilní straníky - pouze několik udělení).
Z přední strany svastika a přes ní symbol strany, ze zadní strany uprostřed nápis Mussert 1941 a okolo motto NSB - "Hou En Trou" a dubové ratolesti. stužka v národních barvách.


více http://axis101.bizland.com/DutchAwards5.htm
URL : https://www.valka.cz/Mussertuv-kriz-za-statecnost-t12348#49928 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Okupované Holandsko, které říšský komisař pro Nizozemí Artur Seyss-Inguart (1892 – 1946) donutil k práci pro Němce, země zotročená německou porobou, země, která přišla o 120 000 spoluobčanů židovské národnosti, země, která měla své hrdiny národního odporu se přesto dokázala v tak velké míře zapojit do kolaborace s nacistickým Německem.


Malé Holandsko mělo velké množství svých mužů zapojených v jednotkách SS a dalších pomocných oddílech, které pracovali ve prospěch německé branné moci.


Před vlastní okupaci země, v třicátých letech žilo a pracovalo v Holandsku více jak 50 000 dělníků z Německa, kteří ve společnosti šířili myšlenky německého národního socialismu. Již roce 1931 zakládá Anton Adriaan Mussert fašistickou stranu s názvem Nationaal Socialistiche Beweging NSB (Nacionálně socialistické hnutí).


NSB se stává hlavním nástrojem kolaborace a zrady vlastního národa. NSB měla i své vlastní jednotky „SS“. Mussert si s velitelem své SS gardy představoval, že budou rovnocennými jednotkami s německými Allgemeine SS. Holandské jednotky zpočátku používají název Nederlandsche SS, ale od 1. prosince 1942 se přiklánějí k Německu o tomto nepochybně svědčí i název jednotky Germaansche SS.


Mussertovo velení a i jeho vliv v jednotce byl zcela omezen, neb vojáci skládali slib loajality Adolfu Hitlerovi. Počet vojáků nebyl zanedbatelný neb dosahoval téměř 3800 mužů (pět pluků a policejní pluk SS) ve zbrani. Přesto vliv této jednotky postupně upadal, neb holandští „esesmani„ odcházeli do řad Waffen SS (Zbraní SS, jednotky, které přímo bojovali s nepřítelem).


I když již toto číslo dobrovolníků je velké, další historické prameny nás odkazuji na fakt, že dalších zhruba 7000 holandských dobrovolníků působilo v dalších jednotkách SS. Tito holandští dobrovolníci se rekrutovali z mladých dělníků, kteří původně odcházeli do Německa za prací.


Literatura:
Litlejohn David: Foreign Legions of te Third Reich Vol.2 Holland (1987)
Davies, W.J.K. German Army Handbook 1939-1945 London, 1973
Mussertův kříž za statečnost - Dostal co si zaslopužil, popraven v roce 1946

Dostal co si zaslopužil, popraven v roce 1946
URL : https://www.valka.cz/Mussertuv-kriz-za-statecnost-t12348#338320 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

HOLANDSKÉ NSKK

V Holandsku byla služba u jednotek SS populární, byla dobře zaplacena a služba u jednotek SS slibovala i sociální zabezpečení po "vítězném" ukončení války.

Existovaly však další organizace, které slibovaly práci a přijímaly dobrovolníky pro potřebu německých ozbrojených sil. Zde je nutno připomenout "Nationalsozialisch Kraftfahrkorps NSKK - (Národně socialistický motorizovaný sbor). Dále Reichsarbaitsdienst RAD (Národní pracovní služba).

Holanďané byli zlákání pro službu zahraničních jednotek a působili jako řidiči zásobovacích kolen německé armády a jednotek SS. Službu i na Východní frontě vykonávali pečlivě a svědomitě. Holandské prameny říkají, že mladí Holanďané byli přinuceni vstoupit do týlových služeb v Sovětském svazu. Nosili však zbraně na vlastní obranu před sovětskými partyzány.

Německé prameny tvrdí, že služba byla dobrovolná a na důkaz hlásí generál Luftwaffe Wilhelm Sommer Geringovi :

"V našich transportních plucích na východě máme tisíce Holanďanů. Minulý týden (6. srpna 1942) byl jeden z pluků napaden. Holanďané zajali více jak 100 nepřátel a byli vyznamenáni 25 Železnými kříži".

Po roce 1943 slouží nejvíce holandských dobrovolníků jako řidiči na velkých letištích v Německu.

Dobrovolníci nosili uniformu v barvě polní šedi s odznaky NSKK. Do služby se hlásili na dobu jednoho roku.

Holanďané měli i svůj vlastní oddíl pracovní služby a také dodávali dobrovolníky do RAD. Tito dobrovolníci sloužili na Východní frontě a byli ozbrojeni .

V německém válečném námořnictvu ( Kriegsmarine ) sloužili dalších více jak 1500 dobrovolníků z řad mladých Holanďanů. Přijímáni byli muži ve věku od 18 let do 35 let a to přísným výběrem.

Nacisté považovali Holanďany za čistý germánský národ. To jim však nezabránili zemi vydrancovat a ponížit.
Mussertův kříž za statečnost - Kolaborant a zrádce vlastního  národa  . Tisíce děti trpěly  hlady !

Kolaborant a zrádce vlastního národa . Tisíce děti trpěly hlady !
URL : https://www.valka.cz/Mussertuv-kriz-za-statecnost-t12348#338441 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more