Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Filip Zelený, Dalibor Feuereisl

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

.
1. října 2011 byla slavnostně, na rozhraní Českého krasu, Brd a Zbirožské vrchoviny na jihozápadním okraji Středočeského kraje, v muzeu železniční a silniční historické techniky „Výtopna Zdice″, pokřtěna a následně dána do distribuce tolik očekávaná publikace Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, mapující historii a vývoj poznávacích značek automobilů na území Čech, Moravy a Slezska od počátku minulého století do současnosti. Její autoři, Filip Zelený a Dalibor Feuereisl, podrobně zmapovali systémy značení v různých časových obdobích, která nejlépe dokumentují jednotlivé kapitoly knihy (obrázek v příloze).


Na 448 okrových stránkách potom, kromě 294 dobových fotografií motocyklů a automobilů, 44 archívních dokumentů a 58 vyčerpávajících tabulek s rozdělovníky, nalezne čtenář také spoustu doprovodné grafiky s vyobrazením značek (293), různé informativní mapky, no a zahraniční čtenář pak ještě celkem podrobná resumé v anglickém i německém jazyce.


Domnívám se, že se knížka povedla a i když je podle jednoho tvrzení až druhá v pořadí, podává všem zájemcům o problematiku espézetek, na rozdíl od té první, vyčerpávající, fundované a přehledné informace, které by měly jednou provždy vymazat některé už vžité mýty a nepravdivá tvrzení známých takyodborníků právě včas, aby nevešly případně i do dějin. Snad poslouží také členům široké obce veteránské při výběru dobové značky pro jejich miláčky a v neposlední řadě pak rovněž produkcím z filmového průmyslu nebo ze státní či dalších soukromých televizí, aby profesionálně a nákladně zpracovávané historické filmy, seriály nebo dokumentární pořady nebyly ve finále právě v těch dobových detailech zbytečně dehonestovány fantasmagorickými kreacemi espézetek místo relevantních tabulek poznávacích značek motorových vozidel tak, jak je většinou, bohužel, stále vídáváme.


Knihu o velikosti 250x195x30 mm, s ISBN 978-80-904767-2-1 a doporučenou prodejní cenou 499,- Kč byste měli koupit u vydavatele www.saxi.cz, u všech dobrých knihkupců nebo rovněž na osvědčených specializovaných internetových portálech.
.
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Filip Zelený, Dalibor Feuereisl - kniha

kniha
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Filip Zelený, Dalibor Feuereisl - obsah

obsah
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Filip Zelený, Dalibor Feuereisl - strana 215

strana 215
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Filip Zelený, Dalibor Feuereisl - strana 351

strana 351
Poznávací značky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Filip Zelený, Dalibor Feuereisl - strana 360

strana 360
URL : https://www.valka.cz/Poznavaci-znacky-v-Cechach-na-Morave-a-ve-Slezsku-Filip-Zeleny-Dalibor-Feuereisl-t121892#416841 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Borku,
dovoluji si položit otázku: Kolik vyobrazení vojenských poznávacích značek (VPZ) z meziválečného období je v této knize zdokumentováno?
URL : https://www.valka.cz/Poznavaci-znacky-v-Cechach-na-Morave-a-ve-Slezsku-Filip-Zeleny-Dalibor-Feuereisl-t121892#417030 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jirko, meziválečným obdobím chápu léta 1918 až 1940. Z této éry je v knížce 18 dobových fotografií a dva celostránkové obrázky z dobových příruček a graficky zpracovaná značka vojenské techniky armády Slovenského štátu. Stačí?Wink
URL : https://www.valka.cz/Poznavaci-znacky-v-Cechach-na-Morave-a-ve-Slezsku-Filip-Zeleny-Dalibor-Feuereisl-t121892#417044 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more