03.05.2011 - V Rumunsku budou rozmístěny americké rakety SM-3

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Spojené státy postaví na jihu Rumunska část protiraketového štítu. V úterý to podle agentury DPA oznámil rumunský prezident Traian Basescu.


Rumunská nejvyšší rada obrany jako stanoviště protiraketových střel schválila někdejší rumunskou leteckou základnu v obci Deveselu, asi 230 kilometrů západně od metropole. Na základně, která má podle dřívějších prohlášení fungovat už v roce 2015, bude působit asi 200, v případě potřeby až 500 amerických vojáků.


Bukurešť se k účasti na americkém protiraketovém štítu rozhodla již loni v únoru. V zemi by tak do roku 2015 mělo být rozmístěno celkem 24 pozemních antiraket typu Standard SM-3.


Na rozdíl od některých jiných členských zemí EU je podpora veřejnosti pro americkou armádní politiku v Rumunsku velmi vysoká.


Dřívější aktuality k tématu:
forum.valka.cz
forum.valka.cz


Zdroje:
aktualne.centrum.cz
zahranicni.eurozpravy.cz
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/03-05-2011-V-Rumunsku-budou-rozmisteny-americke-rakety-SM-3-t114839#399608 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more