27.04.2011 - Afghánský pilot zastřelil osm vojáků NATO a civilistu

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Příslušník afghánské armády po hádce na kábulském letišti začal střílet na zahraniční vojáky. Osm jich zabil, další zranil. Zemřel i jeden civilista. Státní příslušnost vojáků NATO neuvedlo. Útočník podle agentury AP při incidentu zahynul. Útočníkem byl prý pilot, který v afghánské armádě sloužil 20 let. Podle agentury AP se k odpovědnosti za útok přihlásilo hnutí Taliban. Ve svém dnešním prohlášení tvrdilo, že jeho člen převlečený do vojenské uniformy pronikl na základnu a zabil devět zahraničních a pět afghánských vojáků.


Zdroj:
zpravy.idnes.cz



Osm zastřelených vojáků NATO byli Američané, příslušníci USAF, kteří v týmu NATO sloužili jako instruktoři a poradci při výcviku afghánského letectva. Americké ministerstvo obrany zveřejnilo jména obětí:


Maj. Philip D. Ambard, věk 44, z Edmonds, stát Washington, důstojník 460th Space Communications Squadron, Buckley AFB, stát Colorado.


Maj. Jeffrey O. Ausborn, věk 41, z Gadsden, stát Alabama, důstojník 99th Flying Training Squadron, Randolph AFB, stát Texas.


Maj. David L. Brodeur, věk 34, z Auburn, stát Massachusetts, důstojník 11th Air Force, Joint Base Elmendorf-Richardson, stát Alaska.


Master Sgt. Tara R. Brownová, věk 33, z Deltona, stát Florida, poddůstojnice Air Force Office of Special Investigations, Joint Base Andrews, stát Maryland.


Lt. Col. Frank D. Bryant Jr., věk 37, z Knoxville, stát Tennessee, důstojník 56th Operations Group, Luke AFB, stát Arizona.


Maj. Raymond G. Estelle II, věk 40, z New Haven, stát Connecticut, důstojník Headquarters Air Combat Command, Joint Base Langley-Eustis, stát Virginia.


Capt. Nathan J. Nylander, věk 35, z Hockley, stát Texas, důstojník 25th Operational Weather Squadron, základna Davis-Monthan AFB, stát Arizona.


Capt. Charles A. Ransom, věk 31, z Midlothian, stát Virginia, důstojník 83rd Network Operations Squadron, Joint Base Langley-Eustis, stát Virginia.


R.I.P.


Zdroje:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123253714
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123253942
URL : https://www.valka.cz/27-04-2011-Afghansky-pilot-zastrelil-osm-vojaku-NATO-a-civilistu-t114784#399486 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Střelcem byl Ahmad Gull, věk 48, pilot afghánských vzdušných sil, který byl mnohokrát raněn při leteckých haváriích. Jeho bratr, Dr. Mohammad Hosain Sahebi, sdělil afghánské televizi, že trpěl psychickou nemocí a ekonomickými problémy po havárii v 80. letech. Také odmítl propojení s Talibanem, což potvrdilo i NATO. Další afghánský vojenský pilot Jon Mohammad prohlásil, že Gull byl zbožným muslimem a že si jeho psychickou nemocí není jistý.

Ke střelbě došlo po hádce mezi afghánským pilotem a americkými instruktory v místnosti v prvním patře budovy na kábulském letišti. Všichni zabití američtí vojáci byli ozbrojeni a někteří opětovali palbu. Střelec utrpěl vážná zranění, ale přesto se mu podařilo všechny Američany zabít. Tělo střelce bylo nalezeno v jiné části budovy, kam se zraněný dovlekl. Není jasné, zda podlehl zraněním či spáchal sebevraždu.

Devátým zastřeleným a jediným civilistou byl také Američan, James A. McLaughlin, bývalý podplukovník U.S. Army, který sloužil jako učitel ve výcvikovém programu NATO od roku 2008.

Zdroje:
www.cnn.com
www.cnn.com
afghanistan.blogs.cnn.com
URL : https://www.valka.cz/27-04-2011-Afghansky-pilot-zastrelil-osm-vojaku-NATO-a-civilistu-t114784#399488 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jedním ze zastřelených amerických letců při mítinku v Kábulu byl i Maj. Jeff Ausborn, pilot-instruktor pro C-27J Spartan z 99th Flying Training Squadron, 12th Flying Training Wing na Randolph AFB. Maj. Ausborn se ke školení afghánských pilotů dobrovolně přihlásil v roce 2010. Zanechal po sobě ženu a pět dětí.

Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123254139
27.04.2011 - Afghánský pilot zastřelil osm vojáků NATO a civilistu - Zdroj: http://www.af.mil/shared/media/photodb/photos/080222-F-ZZ440-102.jpg

Zdroj: www.af.mil
URL : https://www.valka.cz/27-04-2011-Afghansky-pilot-zastrelil-osm-vojaku-NATO-a-civilistu-t114784#399570 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Další obětí střelby na Kábulském letišti byl Maj. Philip D. Ambard, PhD., odborný asistent z Department of Foreign Languages, Air Force Academy. Sloužil jako instruktor francouzštiny a španělštiny.

Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123253796
27.04.2011 - Afghánský pilot zastřelil osm vojáků NATO a civilistu - Zdroj: http://www.af.mil/shared/media/photodb/photos/110427-F-XX000-101.jpg

Zdroj: www.af.mil
URL : https://www.valka.cz/27-04-2011-Afghansky-pilot-zastrelil-osm-vojaku-NATO-a-civilistu-t114784#399588 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more