Krajina, Vladimír

     
Příjmení:
Surname:
Krajina Krajina
Jméno:
Given Name:
Vladimír Vladimír
Jméno v originále:
Original Name:
Vladimír Krajina
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
RNDr. M.Sc.
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
30.01.1905 Slavice /
30.01.1905 Slavice /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
01.06.1993 Vancouver
01.06.1993 Vancouver
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
člen vedení Politického ústředí
člen vedení ÚVODu
poslanec Národního shromáždění
Leading member of Politické ústředí resistance group
Leading member of ÚVOD resistance group
Deputy of National Assembly
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
jeden z hlavních představitelů domácího nekomunistického protinacistického odboje


věhlasný botanik
one of chief antinazi non-communist resistance leaders


renowned botanist
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
www.libri.cz
www.radio.cz
www.ct24.cz
www.ceskastrananarodnesocialni.cz
URL : https://www.valka.cz/Krajina-Vladimir-t114363#398313 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Profesor dr. Vladmimír Krajina, český vědec, pedagog, ochránce přírody, politik, účastník protinacistického odboje a poúnorového exilu, se narodil 30. ledna 1905 ve Slavicích u Třebíče v rodině učitele. Absolvoval gymnázium a poté vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Doktorát zde získal v roce 1927. Poté vyrazil za vzděláním do světa - Yale, Havajské ostrovy, Polsko, Rumunsko, Švýcarsko, Londýn a Berlín. V roce 1934 se habilitoval.


Po březnové okupaci 1939 se docent Krajina zapojil do činnosti demokratického odboje. Patřil mezi vedoucí činnitele Politického ústředí, v jehož rámci měl na starost i vysílačku SPARTA I. Její pomocí udržoval velmi významné spojení se zahraničním vedením odboje. Celkově předal zhruba 16 tisíc a přijal 6 tisíc depeší. Po sloučení Politického ústředí, Obrany národa a Petičního výboru Věrni zůstaneme v Ústřední vedení odboje domácího (ÚVOD) na jaře 1940 se stal jedním ze šesti členů jeho koordinačního orgánu. Už tehdy se dostal do sporu s komunisty. Stavěl se proti vytvoření společného orgánu s komunistickým odbojem, neboť ten byl loajální jen vůči svému moskevskému vedení.


Byl jediný vedoucím činnitelem ÚVOD, jenž nebyl za Heydrichiády zatčen. Ukrýval se po různých úkrytech na venkově v Českém ráji. Přesto navázal kontakt s parušutisty a pokračoval od 1. prosince 1942 do 15. ledna 1943 ve vysílání do Velké Británie. Úkryt mu poskytovaly především českobratrské rodiny. Avšak dne 3. února 1943 byl gestapem zatčen. Vzhledem k jeho postavení nejvýznamnějšího odbojáře s ním bylo zacházeno jinak než s ostatními - byl držen ve zvláštní vazbě v Malé pevnosti v Terezíně a poté ve věznici v Praze-Jenerálce.


Po válce nyní již profesor Krajina vstoupil do České strany národně sociální. Byl jejím poslancem v Národním shromáždění a generálním sekretářem. Patřil současně mezi největší oponenty KSČ. Komunisté se ho pokusili zdiskreditovat pomocí falešné výovědi na gestapu. Krajina tento pokus ustál a navíc odhalil komunistické pozadí za Krčmáňskou aférou (bombové útoky na ministry Masaryka, Zenkla a Drtinu).


Po únorovém puči 1948 byl vyakčněn z univerzity a následně zatčen. Po intervenci prezidenta Beneše byl ovšem propuštěn. Profesor Krajina nezaváhal a uprchl za hranice do Německa a posléze do USA a Kanady. V exilu se Krajina stal místopředsedou Rady svobodného Československa a předsedou ČSNS v exilu. Věnoval se botanice a v Kanadě pomohl se zakládáním chráněných rezervací. Byl též činný v krajanských organizacích.


V roce 1990 prezident Václav Havel udělil profesoru Krajinovi nejvyšší státní vyznamenání - Řád Bílého lva 1. stupně. Obdobné vyznamenání obdržel i od kanadské vlády. Profesor Vladimír Krajina zemřel 1. června 1993 v kanadském Vancouveru a je pohřben na Vyšehradském hřbitově.




Zdroje:
www.libri.cz
www.radio.cz
www.ct24.cz
www.ceskastrananarodnesocialni.cz
URL : https://www.valka.cz/Krajina-Vladimir-t114363#398317 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more