Taverny, Letecká základna 921

Base aérienne 921 Taverny
     
Název:
Name:
Letecká základna 921 Taverny Taverny Air Base
Originální název:
Original Name:
Base aérienne 921 Taverny
Další názvy:
Other Names:
-
Obec:
Municipality:
Taverny Taverny
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°02'00.00"N 02°13'00.00"E
Vznik:
Established:
DD.MM.1963
DD.MM.1963
Velitelé:
Commanders:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR, ( )
Dislokované jednotky:
Garrisoned Units:


DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Zánik:
Cancelled:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
fr.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Taverny-Letecka-zakladna-921-t113734#396665 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Letecká základna 921 Taverny se nachází v oblasti obcí Taverny a Bessancourt v departementu Val d'Oise ve vzdálenosti zhruba 20 kilometrů od Paříže. Na základně sídlí v podzemním středisku Velitelství strategického letectva, jež představuje leteckou součást francouzské jaderné triády. Základna nemá vzletovou a přistávací dráhu, jen heliport.


Podzemní středisko bylo vybudováno v bývalém dolu, v němž se od roku 1815 těžil sádrovec. Němci zde během druhé světové války zřídili muniční sklad, velící středisko protivzdušné obrany a podzemní továrnu na výrobu na výrobu raket V1 a možná i V2. Francouzské letectvo zde po válce nejprve provozovalo také muniční sklad. V roce 1957 zde bylo zřízeno Středisko operací protivzdušné obrany (Centre d'Opération de la Défense Aérienne - CODA). Od roku 1961 se zde nacházel Štáb územní protiletecké obrany (Etat-major de la Defense Aérienne du Territoire - DAT) a Velitelství protivzdušné obrany letectva (Commandement Air des Forces de Défense Aérienne - CAFDA). V roce 1994 byly nahrazeny Velitelstvím letecké obrany a leteckých operací (Commandement de la Défense Aérienne et des Opérations Aériennes - CDAOA) a jeho Střediskem řízení leteckých operací (Centre de Conduite des Opérations Aériennes - CCOA).


V roce 1963 byla zřízena letecká základna 921 začleněná do 2. letecké oblasti. Na povrchu byla vybudována zařízení Velitelství strategického letectva (Commandement des Forces Aériennes Stratégiques - CFAS), k němuž v roce 1967 přibylo v podzemí umístěné Operační středisko strategických sil (Centre d'Opérations des forces stratégiques - COFAS) underground. V roce 1988 dostala základna čestní jméno "Bratří Mahéových" V roce 1992 zde bylo zřízeno Velitelství speciálních operací (Commandement des Opérations Spéciales - COS). Základna byla v roce 2000 podřízena Severní letecké oblasti. V roce 2006 bylo Velitelství speciálních operací redislokováno na Leteckou základnu 107 Villacoublay, jež v roce 2007 následovalo Středisko řízení leteckých operací, které se přesunulo na leteckou základnu 942 Lyon, Velitelství letecké obrany a leteckých operací, jež se přestěhovalo na leteckou základnu 117 Paříž a Informační středisko letectva (Centre de Renseignement Air - CRA) redislokované na leteckou základnu 128 Méty. V průběhu roku 2011 by měla být základna uzavřena.




Zdroje:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Taverny_Air_Base
- http://www.cfas.air.defense.gouv.fr/
URL : https://www.valka.cz/Taverny-Letecka-zakladna-921-t113734#396672 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more