25.03.2011 - Gurkha vyznamenán za boj s Talibanem

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Acting Sergeant Dipprasad Pun byl vyznamenán druhým nejvyšším britským vyznamenáním za statečnost. Obdržel Conspicuous Gallantry Cross za statečnost prokázanou v boji proti nejméně tuctu bojovníků Talibanu 17. září loňského roku.
Byl vyslán na hlídku k checkpointu u Babaje v afghánské provincii Helmand. Spatřil povstalce umisťující bombu za vstupní bránou. Povstalci okamžitě spustili palbu ze všech stran. Více než čtvrthodinu čelil Pun sám na střeše palbě ze samopalů a RPG. Vystřílel více než 400 nábojů, 17 granátů a odpálil minu. V jednom momentě, když jeden z povstalců chtěl vylézt na střechu, Punovi selhal samopal a tak ho srazil trojnožkou kulometu. V citaci vyznamenání je uvedeno, že zachránil životy tří spolubojovníků, kteří se nacházeli uvnitř stanice.
Pun pochází z nepálské vesnice Bima, nyní žije v Kentu. Jeho otec i dědeček také sloužili u Gurkhů.



Zdroj:
http://www.bbc.co.uk/news/uk-12854492
URL : https://www.valka.cz/25-03-2011-Gurkha-vyznamenan-za-boj-s-Talibanem-t113137#395189 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more