14.03.2011 - Výročí Bitvy u Czajankových kasáren 1939

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dne 14.3.1939 začala německá armáda obsazovat severní Moravu, při průjezdu Místkem se jim vojáci v té době ještě existující republiky postavili na odpor.


Citace z Wikipedie:
První kolona jedoucí dále minula Czajankovy kasárny bez problémů, avšak druhá, která měla patrně kasárny zajistit, narazila na odpor. Tato přestřelka mezi Němci a strážnými se brzy rozrostla. Zapojovali se další vojáci. Obraně kasáren velel kapitán Karel Pavlík. Němci nasadili obrněný automobil a protitankové dělo, ale přesto byli odraženi.


Po půlhodinovém boji začaly vojákům docházet náboje. Nakonec se od kanceláře velitele praporu podplukovníka Štěpiny ozvalo troubení „Zastavte palbu!“. Karel Štěpina nařídil poručíku Martínkovi, aby vyšel ven s bílým praporem a vyjednával. Následovalo obsazení kasáren a odzbrojení obránců německými vojáky. Po odzbrojení měli být vojáci odvedeni do zajateckého tábora, ale německý velitel se rozhodl důstojníky propustit domů a vojáky odvést do kasáren. Velitel obránců Czajankových kasáren se později připojil k protinacistickému odboji a byl 26. ledna 1943 popraven v koncentračním taboře Mauthausen.



Zdroj: cs.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/14-03-2011-Vyroci-Bitvy-u-Czajankovych-kasaren-1939-t112741#393977 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more