CZE - Drnov u Slaného - Muzeum studené války a protivzdušné obrany

Cold war and air defense museum, Czech Republic

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Muzeum studené války a protivzdušné obrany


Vážení přátelé,


v tomto okamžiku zakládám po dohodě s Adminem, kterému tímto velmi děkuji, oficiální vlákno na diskusi k nově vznikajícímu Muzeu studené války a protivzdušné obrany Československa.


Za oficiální datum vzniku muzea lze považovat 1.leden 2010. K tomuto dni vzniklo Občanské sdružení Bunkr-Drnov, které se stará o budování a povede i následný chod muzea.


Muzeum je budováno v podzemním objektu 01 společného velitelského stanoviště 71.plrb. 56.rtpr a NS-5, který byl součástí kasárenského objektu u obce Drnov u Slaného (50°13'43.036"N 14°09'26.662"E.


Cílem je vybudovat muzeum, které bude mapovat PVO (PVOS i PVO PV) Československa v se zaměřením na poválečné období do pádu železné opony.


V budoucnosti by v muzeu měly být především exponáty protiletadlové raketové, radiolokační a částečně i letecké techniky (na tu tam bohužel není dostatečný prostor).


Značnou část expozice bude tvořit obnovené velitelské stanoviště 71.plrb.


Další významnou částí bude vytvoření přehledů a informačních tabulí o všech útvarech a jednotkách PVO na území Československa.


Jsem si vědom, že tak jak naše generace, která s tou technikou pracovala, stárne a postupné odchází nad prostor, který jsme chránili, odchází i vzpomínky a znalosti.


Tímto ne žádám, ale prosím všechny, kteří jste ochotni svými znalostmi, vzpomínkami či jakkoli jinak přispět, pomozte nám.


K tomu slouží toto diskusní vlákno, můžete se na mne ale samozřejmě obracet přímo.


Vlastní webové stránky muzea jsou ve stádiu dokončení, vzhledem k tomu, že je osobně nevytvářím, nejsem schopen napsat, kdy budou spuštěny.


Prostory muzea nejsou v tomto okamžiku přístupné pro veřejnost, je tam pořád strašně moc práce. Původní zámysl otevřít 15.září 2011 v tomto okamžiku nevidím jako reálný, zahájení "muzejní" sezóny ale asi možné je.


Málokdo má představu, co takový projekt vlastně obnáší, je to obrovské množství práce, která nás čeká, proto všechny taky žádám o trpělivost, naším cílem je otevřít co nejdříve.



Za všechny budovatele


Franta
CZE - Drnov u Slaného - Muzeum studené války a protivzdušné obrany - PF 2011 s motivem muzea

PF 2011 s motivem muzea
CZE - Drnov u Slaného - Muzeum studené války a protivzdušné obrany - Muzeum studené války a protivzdušné obrany - znak česky

Muzeum studené války a protivzdušné obrany - znak česky
CZE - Drnov u Slaného - Muzeum studené války a protivzdušné obrany - Cold War and Air Defence Museum, Czech Republic - emblem in english language

Cold War and Air Defence Museum, Czech Republic - emblem in english language
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#393460 Version : 0
Dear friends,

Friday 4.November for us in the Museum there was a good covert action, which had the title:
the First meeting of the veterans and fighters of the air defense.

This event was attended by almost 60 well-known people in the head with NGŠ arm.gen. Ing. Vlastimil Pickem, former NGŠ genplk. v. v. Ing. Jiří Nekvasilem, col. v. v. Ing. Oldřich Pelčákem, the generals Dufkem, Gombíkem, Martinkem, Sabolem, Senešim and Tomečkem. In addition to the other senior officers attended the event and the mayors of the surrounding municipalities.

At the conclusion of the meeting to get all participants of the commemorative sheet, on the attached photo to give to mr. Pick.

The meeting we were preparing for almost a month and to see who all was here, I attach the joint photo.

Everyone who came, thank you again.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#417358 Version : 0
Currently we have several issues, some banal, some really serious. Which is why I'm on all the fans and sympathizing in this way contact with the following plea:

The biggest problems we have with the a missile and a launch-pad from the S-125 Neva: we need at least one rocket 5V24 or 5V27 (but feel free to both), anywhere in the republic or surrounding area is not available. If someone know where I could buy or get, give me, please, to know. If anyone know about OZ 5P71 or 5P73, so it would help us a lot too nice.

Other exhibits that we're looking for:

- Anti-aircraft rocket complexis S-75 Volkhov:
- any components of the system, including documentation (documentation for anything related to PLRV, RTV, SL, and the NUMBER and ACR)
- the rocket series 20D (DP or DSU, but preferably both Very Happy )

- rocket from the 2K11 Krug, type 3M8 (although it is in Slavičíně, but the price of almost 100.000,- Czk is quite high and so much money we don't really want to pay)
- rocket from the 2K12 Kub, the type of 3m9 missiles - 3 pcs to a location on the odpalovák, if they will be cheaper than 18.000,- per piece
- rocket from the 9K31 Strela 1, type 9M31
- missile from the S-300PMU, the type of 5V55R
- rocket from the shorad system 9K32 Strela-2, type 9M32 (if possible with the ignition device 9P53/9P58)
- rocket from the shorad system 9K34 Strela-3, type 9M36 (if possible with the ignition device 9P58M)
- rocket from the shorad system Igla (9K310, 9K38, 9K338), type 9M39 (if possible with the ignition device 9P516/9P519/9P522)

For all applies that we take any modification, therefore, I present only the basic indications and if it is M, M1, etc. is not essential. Of course we would prefer all but that's just wishful thinking.

- self-propelled anti-aircraft dvojkanón 30 mm pldvk vz. 53/59 (lizard)
- towed anti-aircraft dvojkanón 30 mm pldvk

- any výstrojní parts, the connecting technique and the material, valves and components of all kinds, just everything can be used in exposure

From specálních tubes we are missing in particular:
- GMI-2B
- GMI-90
- magnetrons MI-146, I-147, I-148
- power and special valves and components from all the techniques of anti-aircraft rocket complexis, RTV and joining techniques (here I am asking for advice about the types of these components from the areas, so I don't know or don't remember - S-125, S-200, all rangefinders and altimeters, radio and radio relay station)

If you have any of the above named or even anything interesting suitable for exposure in the garage or elsewhere you don't know what to do with it (or about the joy you want to share) and maybe you would like us to also give something, but also at a reasonable price to sell, so it really do not resist Very Happy )

Everyone I'll be grateful for any contribution or advice!


Thank you, greetings and have a nice day

mjr.in.in. Frantisek Chmelar
Chief of the military exposure
The museum of the cold war and air defense
Salty - Drnov

E-mail: chmelar.frantisek@seznam.cz
Phone: 774 039 770
Nick on Webs: Franta02.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#492014 Version : 0

Preparation of the exposure - lifting rockets 5Ja23 (V-759) in the hall of missiles PVOS[/heading]

In the accompanying time-lapse document is the preparation, cleaning and lifting the rockets 5Ja23 to the correct position on the hall of missiles PVOS. The whole event was spread over several days.

http://www.youtube.com/watch?v=0HXpECfrEPM

..


CZE - Drnov u Slaného - Muzeum studené války a protivzdušné obrany - Finální poloha

Finální poloha
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#506578 Version : 0
Dear friends,

20.may we commenced the new season with us at the Museum.

It will open every Saturday until the 16th.September, in July and August also on Sunday.

Detailed information are on the enclosed flyer.

Come see our new girl Smile.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#576392 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den,
vcelku mne tematika zajímá, i když jsem téměř na druhé straně republiky, určitě bych se po otevření muzea přijel podívat.
Byl jsem tam na prvním cvičení po základní službě od 15.5. do 18.6.1985. Vzhledem k tomu, že to byla doba relativně krátká, přežívají spíše zážitiky úsměvné, i když to tam pro záklaďáky bylo spíše drsné. Bylo by fajn, kdyby se někdo z té doby tady ozval... Pro mne, který již v té době trochu rozumněl principu počítačů, byly fascinující ty "maringotky" v podzemí, kde RAM paměť byla samozřejmně feritová a PROM byla transformátorová, kdy sovětský poradce musel údajně po změně jehlou a drátkem přešívat souřadnice palebné jednotky,
počet "klacků", či jiná takticko technická data.
I na jiné úsměvné zážitky vzpomínám, např. co se týká utajení...,
či nelegálního odskočení domů na víkend.
Jinak jsem základní službu sloužil u technického oddílu Frýdek-Místek
a mám zážitky z tematického zájezdu /1982/ ... zasvěcení asi tuší kam.
Rád bych se o zapadlé vzpomínky podělil.
Jsem tu nový, právě jsem se zaregistroval...


Zdraví Petr
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#412021 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V úterý 13.září 2011 odpoledne jsme u nás v Muzeu studené války a protivzdušné obrany Slaný - Drnov měli návštěvu ze zpravodajství České televize, konkrétně redaktora Karla Rožánka, který i u nás hledal a získal informace k úloze Československa při sestřelení U-2 u Sverdlovska 1.května 1960.


Reportáž vysílala ČT v hlavních Událostech v neděli 18.září od 19:00 a protože nevím, jestli jste tu reportáž viděli či nikoli, máte možnost se na ni podívat (pokud máte zájem) na stránkách ČT - Události tady: www.ceskatelevize.cz, vlastní reportáž začíná od 27:47.


Trochu doplnění - pouze tato reportáž je zde: www.ceskatelevize.cz


P.s.: Tímto vidíte, že opět začínám fungovat standardním způsobem, doposud jsem byl silně saturován Muzeem. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#413491 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den!! Jsem rád že jsem našel něco co se týká bývalé PVOS u které jsem byl jako záklaďák v letech 87-89. Bylo to v Brně VU 1852. Výletu do Kazachstánu jsem se sice neučastnil /onemocněl jsem/ ale jako operátor retlansakční stanice R 404 jsem vystřídal několik oddílů. Mám elektroprůmyslovku takže obsluha a oprava této stanice byla pro mě tehdy zábava. Byl bych rád kdyby mě někdo kontaktoval na můj e-mail z organizátorů muzea. Zajímá mě kdy je otevřené atd. Případně bych třeba i pomohl s nějakou prací. Několikrát jsem během vojny stavěl třicetimetrový stožár pro parabolické antény R404. Máte tuto techniku v muzeu?? Také jsem některé odíly v Brně nedávno navštívil ale tam již nikde nic pořádného nezůstalo. Vím že jedna raketa je k vidění v Kbelích a také jsem jednu viděl /velmi zachovalou na valníku/ v leteckém muzeu v Duxfordu v Anglii.


Takže budu rád za kontakt a informace na můj e-mail : martybar@seznam.cz


Děkuji Martin
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#454712 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdravím, v Drnově(v kopci) jsem sloužil na elektrocentrále v letech 88-90 jako záklaďák. Byl jsem i na střelbách v Rusku.
Rád bych se dozvěděl jestli je možné bunkr navštívit.Nějaká otevírací doba?


Děkuji za odpověď. ariba@seznam.cz
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#456778 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážení přátelé,


včera, t.j. 28.6.2014, běžela na ČT24 od 09:20 v přímém přenosu reportáž o našem Muzeu.
Kdo jste to neviděli, máte možnost tu reportáž vidět tady:
www.ceskatelevize.cz


První reportáž natočená u nás v Muzeu byla uvedena 18.9.2011:
www.ceskatelevize.cz
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#514612 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

a dalsi clanecek o tomto muzeu :


life.ihned.cz
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#515238 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

a jeste jeden


praha.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#515268 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Další:
www.radio.cz


Včera jsme byli taky ve zprávách TV Barrandov Smile
URL : https://www.valka.cz/CZE-Drnov-u-Slaneho-Muzeum-studene-valky-a-protivzdusne-obrany-t112557#515377 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more