21.02.2011 - Demonstranti v Libyi se zmocnili zbraní, možná i tanků, hrozí občanská válka

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího řekl, že demonstranti se zmocnili některých vojenských objektů a zbraní včetně tanků. Varoval, že zemi hrozí občanská válka. Zdůraznil, že armáda zajistí bezpečnost "za každou cenu". Současně slíbil obyvatelům reformy. USA projev zkoumají a zvažují možné reakce.


Zatímco se objevily spekulace, že Kaddáfí uprchl ze země, jeho syn ujistil, že otec je v Libyi a má podporu armády. V důsledku "spiknutí" a kmenového systému hrozí podle něj zemi rozdělení na více malých států.


"Budeme bojovat do poslední minuty, do poslední kulky," prohlásil Kaddáfího syn Sajf Islám.


Ještě dnes se sejde parlament, aby projednal "jasný program reforem", a vláda zvýší v zemi platy, slíbil v projevu k lidu Sajf Islám, jehož otec se k napjaté situaci a protivládním protestům zatím nevyjádřil. Reformy mají zahrnovat novou ústavu a liberální zákony.


Mezinárodní nevládní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) uvedla, že násilí v Libyi si již vyžádalo nejméně 233 mrtvých.


zdroj: www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/21-02-2011-Demonstranti-v-Libyi-se-zmocnili-zbrani-mozna-i-tanku-hrozi-obcanska-valka-t111341#390978 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V libyjském Tripolisu hoří parlament, ulicemi se ozývá střelba

Demonstrace proti vládě Muammara Kaddáfího se rozšířily i do centra libyjské metropole Tripolisu. Hoří budova parlamentu a v ulicích je slyšet střelba. Davy Libyjců žádají už skoro týden pád režimu.

"Viděl jsem sídlo parlamentu v plamenech, jsou tam hasiči a snaží se oheň zneškodnit," popsal svědek agentuře Reuters dění v metropoli. Budovu prý zapálili demonstranti, kteří už několik dnů protestují proti režimu osmašedesátiletého Muammara Kaddáfího. Autoritářský plukovník vládne severoafrické zemi už skoro 42 let.

Na předměstí metropole také vzplála policejní stanice a několik u ní zaparkovaných aut. Policejní stanice v oblastí Souk al-Džammá je na východním okraji Tripolisu, kde dosud žádné protesty hlášeny nebyly.

Zdroj: zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/21-02-2011-Demonstranti-v-Libyi-se-zmocnili-zbrani-mozna-i-tanku-hrozi-obcanska-valka-t111341#391015 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Kaddáfí vystoupil ve státní televizi. Ve vteřinách vyloučil, že utekl z Libye


Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí vystoupil v noci ve státní televizi. Jeho projev avizovala média s několikahodinovým předstihem. Autoritářský vládce ale nakonec promluvil velmi krátce. "Jsem v Tripolisu, ne ve Venezuele," prohlásil v asi dvacetivteřinovém projevu.


Zdroj: zpravy.idnes.cz



Co to má na hlavě? Ušanku? Tak to asi Venezuela fakt nebude plánovanou destinací...
URL : https://www.valka.cz/21-02-2011-Demonstranti-v-Libyi-se-zmocnili-zbrani-mozna-i-tanku-hrozi-obcanska-valka-t111341#391101 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more