04.02.2011 - V Česku se budou cvičit američtí a afghánští piloti

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Česká republika bude cvičit vojenské piloty Spojených států a Afghánistánu v létání na ruských dopravních vrtulnících Mi-17. S odvoláním na ministerstvo obrany to uvedla Česká televize (ČT). Výcvik má začít na přelomu března a dubna. Cena kontraktu je zhruba 260 milionů korun. Americká strana zatím informaci nechtěla komentovat.

Podle televize chtějí piloti získané zkušenosti využít v afghánské válce. Tréninkem má projít i jejich pozemní personál. Projekt má trvat dva roky a v ČR by se mělo vystřídat asi 360 osob, z toho budou dvě třetiny Afghánci, třetina Američané, potvrdil ČT náměstek ministra obrany Jiří Šedivý.

Zájem Američanů o praxi na vrtulnících ruské výroby přišel poté, co se osvědčily během spojeneckých operací v Iráku a Afghánistánu. Nyní mají v plánu 60 nových vrtulníků Mi-17 pořídit afgánské armádě. V armádách NATO létá více než 200 ruských vrtulníků Mi-17. Ve své výzbroji je mají také Velká Británie a Spojené státy.

V Česku se zahraniční vojáci naposledy hromadně cvičili vojáci koncem 40. let 20. století. Tehdy československá armáda zajišťovala výcvik budoucím příslušníkům izraelských ozbrojených sil, uvedla ČT.

zdroj: www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/04-02-2011-V-Cesku-se-budou-cvicit-americti-a-afghansti-piloti-t110473#389211 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more