04.02.2011 - Dva mrtví při vojenské srážce na thajsko-kambodžské hranici

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Při dělostřelecké přestřelce mezi thajskou a kambodžskou armádou zahynul jeden kambodžský voják a jeden thajský civilista. Kambodžská vláda nazývá incident invazí, thajská ho označuje za nedorozumění. Napětí se na tomto místě stupňuje a obě země sem posílají další jednotky. Dělostřelecké náboje dopadly na chrám Preah Vihear na kambodžské straně hranice a na vesnici v Thajsku.



Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/04-02-2011-Dva-mrtvi-pri-vojenske-srazce-na-thajsko-kambodzske-hranici-t110289#388789 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

07.02.2011 - Kambodža žádá OSN o pomoc při ozbrojeném konfliktu s Thajskem


Přestřelka na sporné thajsko-kambodžské hranici pokračuje. Při střetech zahynulo nejméně pět lidí a Phnompenh v této souvislosti žádá svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN. Z vyprovokování incidentu se vzájemně obviňují obě strany, podle Kambodži navíc thajské dělostřelectvo zničilo část chrámu zapsaného na seznamu UNESCO.


Kambodžský premiér Hun Sen označil Thajsko za agresora ohrožujícího mír a stabilitu v regionu, vzniklou situací se tak podle něho musí zabývat Rada bezpečnosti OSN.



zdroj: www.rozhlas.cz



07.02.2011 - Pan Ki-Mun vyzývá Thajsko a Kambodžu ke zdrženlivosti ve sporu o hranici


Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzývá Thajsko a Kambodžu ke zdrženlivosti při řešení hraničního sporu. Ozbrojené síly obou zemí po sobě už čtvrtý den střílejí v blízkosti chrámu z 11. století, zahynulo nejméně pět lidí. Podle neoficiálních údajů zahynuly dokonce desítky vojáků i civilistů. Phnompenh požaduje svolání mimořádného zasedání Rady Bezpečnosti OSN, Bangkok všechna obvinění odmítá s tím, že jde o pouhou propagandu.



zdroj: www.rozhlas.cz + audio od zpravodaje českého rozhlasu
URL : https://www.valka.cz/04-02-2011-Dva-mrtvi-pri-vojenske-srazce-na-thajsko-kambodzske-hranici-t110289#389265 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V tej oblasti sa akosi často mýlia - 03.04.2009 - Ostrá prestrelka medzi Thajskom a Kambodžou, 03.10.2008 - Pohraničí potyčka mezi Kambodží a Thajskem. Mimochodom, pred dvoma rokmi tiež tvrdili Thajci že ide o nedorozmuenie (asi ešte stále majú mapy z dôb japonskej invázie).


V roku 2008 sa dokonca pre tento konflikt vytvorila samostatná sekcia 2008 - Pohraniční konflikt Thajsko - Kambodža.
URL : https://www.valka.cz/04-02-2011-Dva-mrtvi-pri-vojenske-srazce-na-thajsko-kambodzske-hranici-t110289#389427 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more