04.02.2011 - Izraelci proti teroristům trénují myši, dovedou odhalit výbušniny

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Bezpečnostní kontroly na letištích budou mít možná na starosti myši. Izraelští vědci sestrojili detektor, který je vzhledem podobný tělesnému skeneru. Uvnitř ale ukrývá tři komory a v každé z nich čenichá osm speciálně vytrénovaných myší. Dnes to napsal na internetových stránkách magazín NewScientist.

Prohlídka se podobá průchodu běžným detekčním zařízením. Cestující se pod rámem detektoru na okamžik zastaví, aby se vzduch, který místem proudí, dostal k myším. Jakmile zaznamenají stopu jedné z osmi klíčových výbušnin, jejichž pachu jsou vycvičeny se vyhnout, uchýlí se do postranní komory, což spustí poplach. Aby se vyloučily falešné alarmy, musí takto zareagovat nejméně dva hlodavci.

Zařízení prošlo loni testem. V jednom z telavivských obchodních domů cvičené myši správně odhalily z tisícovky nakupujících 22 lidí, kteří u sebe měli cvičné vzorky výbušnin.

zdroj: www.ceskenoviny.cz

www.newscientist.com - původní článek
URL : https://www.valka.cz/04-02-2011-Izraelci-proti-teroristum-trenuji-mysi-dovedou-odhalit-vybusniny-t110254#388716 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To mi připomíná výcvik velkých Afrických krys na hledání min - nedávno to bylo i v jakémsi cestopisu. Čich prý stejně citlivý jako pes nebo lepší, ale krysa není dost těžká na to, aby minu odpálila.
URL : https://www.valka.cz/04-02-2011-Izraelci-proti-teroristum-trenuji-mysi-dovedou-odhalit-vybusniny-t110254#389424 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more