03.02.2011 - Rytina Venuše z Předmostí u Přerova má patrně "sestru"

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Známá a z historického hlediska velmi cenná venuše z Předmostí u Přerova, která patří k nejstarším uměleckým artefaktům v Evropě, existuje patrně v ještě jednom provedení. Původní rytinu ženy na mamutím klu z paleolitu, tedy starší doby kamenné, nalezl už před více než sto lety archeolog Martin Kříž a je ve sbírkách brněnského Moravského zemského muzea. Její pravděpodobnou "sestru" vlastní americký sběratel umění Duncan Caldwell.


Podobnost obou rytin je více než zřejmá. Ani odborníci z Moravského zemského muzea však nejsou přesvědčeni o stoprocentní pravosti Caldwellova artefaktu. "Nutné je jeho další, a to podrobné zkoumání, k němuž zatím ale nedal souhlas," řekla dnes ČTK pracovnice muzea Martina Galetová, která na krátký čas Caldwellovu venuši zkoumala.


Pokud by se potvrdila domněnka, že pravěcí lovci v Předmostí vytvořili hned dvě venuše, z nichž jedna zůstala na Moravě a druhá po nálezu záhadně zmizela a objevena byla zcela náhodně v uplynulých letech v zahraničí, šlo by o vědeckou senzaci. Venuše z Předmostí totiž nemá svým zpracováním v Evropě srovnání.


zdroj: www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/03-02-2011-Rytina-Venuse-z-Predmosti-u-Prerova-ma-patrne-sestru-t110253#388715 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more