29.01.2010 - Šťastlivec zachráněn vrtulníkem po pádu z hory

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Posádka vrtulníku Sea King Mk5 královského námořnictva ze základny HMS Hannet v RNAS Prestwick umístěné na letišti Glasgow Prestwick International Airport ve Skotsku zažila při svém cvičném letu záchranou operaci s neobvyklým koncem.
35-letý horolezec Adam Potter po výstupu na skotskou horu Sgurr Choinnich Mor ztratil stabilitu a zřítil se ze strmého vrcholu o více než 300 metrů níže. Ostatní členové 24-členné skupiny zavolali pomoc.
Na místo nehody se vydal právě vrtulník Sea King Mk5 z HMS Hannet, který už byl ve vzduchu na cvičném letu. Ten dorazil za 35 minut.


Poručík Tim Baker, který byl na palubě vrtulníku jako pozorovatel, popsal záchranu takto "Klesali jsme podél srázu dolů. když jsme si všimli muže stojícího pod svahem. Domnívali jsme se že to nemůže být on, protože stál a prohlížel si mapu. Nad ním byla série tří strmých skalnatých výstupků.


Zdálo se to nemožné. Začali jsme proto stoupat zpět a opravdu tam byly části jeho výbavy ve vertikální linii celou cestu nahoru, tak jak je ztrácel během pádu. Bylo to neuvěřitelné. Musel se odrážet od výstupků jak padal, prakticky letět."


Z vrtulníku byl spuštěn záchranář, který muže zkontroloval. Zjistil, že muž vyvázl prakticky bez úhony až na drobná zranění, povrchové řezné rány a modřiny. Třásl se extrémním emocionálním šokem a z naprosté úlevy, že je stále naživu. Posádka ho vyzvedla a odvezla na palubě vrtulníku do nemocnice Southern General Hospital v Glasgow.


Zdroj:
www.novinky.cz
http://www.bbc.co.uk/news/mobile/uk-12317356
URL : https://www.valka.cz/29-01-2010-Stastlivec-zachranen-vrtulnikem-po-padu-z-hory-t110028#388243 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more