Označování jednotek v rakouské a rakousko-uherské armádě

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

OZNAČOVÁNÍ JEDNOTEK V RAKOUSKÉ A RAKOUSKO-UHERSKÉ ARMÁDĚ



Zkratka c.k., c. a k...
V průběhu let se v rakouské a rakousko-uherské armádě používalo několik zkratek. V císařské armádě (kaiserliche Armee) do roku 1740 se používala zkratka cís. (kais.). V období 1740-1745 se v královské armádě (königliche Armee) používala zkratka král. (königl.). V císařsko-královské armádě (kaiserlich-königliche Armee) v letech 1745-1804 se používala zkratka c.k. (k.k.). V císařské a císařsko-královské armádě (kaiserliche und kaiserlich-königliche Armee) v letech 1804-1806 se používala zkratka c. a c.k. (k. u. k.k.), přičemž se ovšem současně používalo i zkratky z předchozího období. V letech 1806-1868 se v císařsko-královské armádě (kaiserlich-königliche Armee) používala zkratka c.k. (k.k.).


Po roce 1868 je nutno rozlišovat společnou císařsko-královskou armádu (kaiserlich-königliche Armee) se zkratkou c.k. (k.k.), předlitavskou císařsko-královskou zeměbranu (kaiserlich-königliche Landwehr) se zkratkou c.k. (k.k.) a zalitavskou královskou uherskou zeměbranu (königlich-ungarische Landwehr) se zkratkou k.u. (k.u.). V roce 1889 došlo ke změně u společné, nyní císařské a královské (kaiserliche und königliche Armee), armády - zavedena byla zkratka c. a k. (k. u. k. nebo k. und k.). U obou zeměbran se v tomto ohledu nic nezměnilo.



Geografické označení
U pěších pluků se v literatuře setkáváme s označením pluků podle místa, z něhož bylo doplňováno mužstvo tělesa. Do roku 1796 byly pluky německé pěchoty označovány jako německé, tyrolské, italské a valonské, pluky uherské pěchoty jako uherské. Od roku 1797 bylo používáno zemských přídomků. Pro pluky německé pěchoty to byly přídomky dolnorakouský, hornorakouský, štýrský, korutanský, kraňský, tyrolský, český, moravský, předorakouský, friaulský, italský a valonský. Pro pluky uherské pěchoty to byly přídomky uherský, sedmihradský a slavonský.


Na tomto místě je ovšem nutné dodat, že oficiální charakter měly jen názvy německý a uherský. Nicméně ani tyto názvy nejsou oficiální součástí názvu pluku. Tím méně všechny ostatní. Označování pluků podle města, v němž byl tento posádkou nebo v němž bylo sídlo doplňovacího obvodu se někdy též používalo, avšak s oficiálním označením tělesa to nemá nic společného. Občasné nahrazování termínu německý za rakouský je chybné a zavádějící. Geografické názvy byly oficiální součástí názvu u hraničářských, zeměbraneckých a různých bezpečnostních jednotek.



Jméno majitele
Většina pluků měla svého majitele a jeho rodové jméno (někdy ve spojení s titulem) bylo oficiální součástí názvu tělesa. Funkce majitele měla s postupem času stále více formální charakter. Ke konci monarchie byla tato funkce zrušena. Někdy byla majitelem osoba z titulu své funkce - např. náčelník štábu generálního ubytovatele. Majitelství pluku bylo v některých případech císařem uděleno na věčné časy. Pluk pak byl tímto jménem označován i po smrti původního majitele, přestože už žádného neměl nebo měl jiného. V roce 1888 císař přidělil některým plukům na věčné časy jména zemřelých panovníků a vojevůdců bez ohledu na to, zda někdy v minulosti funkci majitele zastávali.


Funkce majitele nemusela být obsazeno, tato skutečnost byla vyjádřena latinským označením vacat následovaným jménem posledního majitele. Těleso mohlo mít dva majitele. Ti byli označováni jako první a druhý majitel. Do roku 1634 mohla jedna osoba být majitelem více pluků. Starší pluk měl před jménem majitele prefix Alt-, mladší pluk prefix Neu-. Pokud měla dvě tělesa majitele se stejným jménem, rozšlišovaly se prefixem Alt- pro starší a Jung- pro mladší. V případě tří pluků se stejným majitelem či majiteli se stejným rodovým jménem se přidávalo i jméno křestní.



Číslování
Číslování těles se objevilo se sice již v předchozí době, ale systematicky bylo zavedeno až v roce 1769. Týkalo se to tehdy jen pěchoty a jezdectva. U jezdectva docházelo v následujících letech k častějším změnám než u pěchoty, kde se číslování pluků projevilo jako velmi stabilní. Číslo formace bylo většinou na konci oficiálního označení pluku, v některých případech bylo ovšem předsazeno, tj. umístěno mezi zkratku a označení druhu tělesa. Číslo nemuselo být přiděleno v případě, že pluk byl jediným svého druhu. U dělostřelectva bylo číslo tělesa nejprve předsazeno, avšak později bylo umístěno na konec názvu. Umisťovat číslo tělesa na jiné místo než na oficiální je nekorektní a chybné, ačkoliv je to poměrně časté.



Druh zbraně
Součástí názvu bylo tělesa bylo uvedení toho, k jaké zbrani či její části patří (pěší, řadové pěchoty, dragounský, kyrysnický, dělostřelecký, četnický apod.).






Zdroje:
- http://www.primaplana.net
- armádní schematismy
- Wrede, Alphonse von - Semek, Anton: Geschichte der k. u. k. Wehrmacht (jednotlivé svazky)
URL : https://www.valka.cz/Oznacovani-jednotek-v-rakouske-a-rakousko-uherske-armade-t108444#384841 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more