Tzv. malá a velká polní výstroj R-U pěšáka v roce 1914.

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tzv. malá a velká polní výstroj R-U pěšáka v roce 1914.


Vážení kolegové, velmi by mne zajímala podrobná skladba předepsané malé a velké polní výstroje vojáka řadového pěšího pluku v roce 1914. Prostě to s čím šel na frontu.


Všichni víme kolik bylo nábojů do Maňasu v podteleti, dvoj sumkách, že měl v plechové krabičce (později plátěném pytlíku) sadu na péči o zbraň, bajonet a polní lopatku popř. jiné náčiní plynoucí ze své specializace (beilpike, nůžky na drát,sadu pro polní telefon - kazetu atd.), stanový dílec, dva dřevěné stanové kolíky, vlněnou deku, kabát M.08 a jedny rezervní kožené kotníkové boty a polní misku, lžíci a polní láhev.
Plátěný obal na polní misku, kapesníky, šátek, vše fasované.


Co měl ale v teleti dál? Kolik ponožek, košil, spodek A KOLIK TO VŠE VÁŽILO DOHROMADY bez kvéru / s kvérem? Měli fasovaný plecháček, ale nemyslím tím pozdější pitítko k polní lshvičce?
Rezervní konzerva a porce chleba?? Kolik gramů čeho atd?


Nejlpe, kdyby někdo vlastnil nebo měl odkaz na originální předpis pro pěchotu (H. Schmid - příručka pro poddůstojníky v Českém jazyce) apod. Nebo scan který by se dal zájemcům poskytnout na tomto portálku...


Díky a věřím, že to bude přínosem pro nás milovníky oné doby.


Více informací ohledně výstroje a výzbroje lze myslím si velmi pěkně shlédnout z našeho klubového webu na tomto odkazu:


http://www.kpvh-pardubicko.cz/vystroj1.htm


Kdo by měl možnost nám ukázat např. fotografie - scany - vzácných kousků drobností (kompas, karty, hodinky, ono zmiňované náčiní na čistění zbraně), jistě to bude vítáno.
URL : https://www.valka.cz/Tzv-mala-a-velka-polni-vystroj-R-U-pesaka-v-roce-1914-t106717#380768 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

H. Schmid - příručka pro uff.
URL : https://www.valka.cz/Tzv-mala-a-velka-polni-vystroj-R-U-pesaka-v-roce-1914-t106717#380929 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more