Pražská akciová strojírna dříve Ruston a spol. [1869-1911]

Rustonka

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Rustonka patřila mezi nejstarší průmyslové podniky v Praze. Nacházela se na rozhraní pražských čtvrtí Karlín a Libeň, na rohu ulic Sokolovská a Švábky. V roce 1832 bratři Thomasové na místě bývalé přádelny založily strojírnu, která vyráběla kotle a parní stroje. Když se majitelem a ředitelem strojírny stal podnikatel Joeph John Ruston, byla výroba podniku rozšířena o mostní a střešní konstrukce a o parníky - v roce 1841 zde byl vyroben první český parník Bohemia. Zde je nutno podotknout, že Rustonka tehdy sousedily s ramenem Vltavy, které bylo zasypáno v druhé polovině 20. století.


V roce 1912 areál zakoupily pražské Elektrické podniky, které zde zřídily ústřední dílny pro údržbu a opravy tramvají. Když byla v roce 1974 údržba tramvají převedena do Ústředních dílen Hostivař, zůstala v Rustonce výroba a úprava kolejí. V roce 1981 bylo zrušeno kolejové napojení areálu na pražskou tramvajovou síť. Napojení na železniční síť bylo zrušeno v roce 1984 v souvislosti s likvidací trati Praha-Vysočany - Praha-Těšnov (a demolicí nádherného nádraží na pražském Těšnově). V roce 1994 areál přešel z vlastnictví Dopravního podniku Praha do vlastnictví firmy Pražská strojírna, a.s. Výroba a opravy byly ovšem postupně přesunuty do areálu ve Vinoři. Osud Rustonky byl zpečetěn. V roce 2007 byla zahájena demolice areálu...




Zdroje:
http://www.fabriky.cz/2007_rustonka/index.htm
http://www.zastarouprahu.cz/ruzne/rustonka.htm
www.hornictvi.info
www.prazsketramvaje.cz
http://www.lode.cz/re/clanek.php?rub=5&ID=2090
URL : https://www.valka.cz/Prazska-akciova-strojirna-drive-Ruston-a-spol-1869-1911-t106356#379886 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more