PHL - Národní osvobozenecká fronta Moro (MNLF)

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Politická organizace, jejímž cílem je odtržení a vytvoření islámského státu zahrnujícího Sulu, Mindanao a Palawan. Je akreditovaná jako pozorovatel u Organizace islámské konference. V současné době je vládnoucí stranou v Autonomní oblasti muslimského Mindanao.


Mindanao byla oblast určená pro nové osídlení. Vláda zde počátkem 50-tých let přidělovala půdu chudým přistěhovalcům z ostatních oblastí Filipín. Tím se sem dostalo velké množství křesťanů, kteří brzy převládli nad zdejšími muslimy a domorodci. Ti se začali cítit utiskování. V březnu 1968 ústřední vláda pobila 200 muslimských vojáků a ozbrojený odpor včetně vzniku MNLF započal. Nepokoje si vyžádaly 80 000 – 200 000 životů. MNLF měla v nejsilnější době 30 000 mužů ve zbrani.


Ústřední vláda r. 1976 začala s rebely vyjednávat. Prezident Marcos u zavřel v Tripolisu za pomoci Muamara Kadáfího dohodu, která dala 13 provinciím v Mindanao širokou autonomii.



Zdroj:
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/PHL-Narodni-osvobozenecka-fronta-Moro-MNLF-t105276#376741 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more