PHL - Abu Sajaf Group (ASG)

جماعة أبو سياف

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nazývaná taktéž Al Harakat al Islamija. Vznikla v jižních Filipínách počátkem 90tých let odtržením z Moro národní osvobozenecké Fronty. Jejich cílem je nezávislý muslimský stát v západním Mindanao a souostroví Sulu. Zabývají se bombovými atentáty, únosy pro výkupné, vyděračstvím, vraždami, řezáním hlav apod.


Jejich první větší akce byl útok na město Ipil v Mindanao v dubnu 1995. V dubnu 2000 unesli 21 osob včetně turistů v Malajsii, 2001 unesli 20 lidí včetně Američanů na Filipínách. Série útoků pokračovala, v únoru 2004 při bombovém útoku na SuperFerry 14 v Manilském zálivu zahynulo 132 lidí, atd.


Počet členů se odhaduje na 200-500.




Zdroj:
http://www.state.gov/s/ct/rls/crt/2006/82738.htm
URL : https://www.valka.cz/PHL-Abu-Sajaf-Group-ASG-t105275#376740 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more