11.11.2010 - Češi v Afghánistánu si půjčí obrněnce od Američanů

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ministerstvo obrany za poslední roky nakoupilo obrněné vozy za 15 miliard korun, přesto budou čeští vojáci jezdit v Afghánistánu ve vypůjčených amerických strojích.


Na americké základně Bagram v Afghánistánu je již několik dnů pro české vojáky připraveno 11 amerických obrněnců MRAP (Mine Resistant Ambush Protected), které byly speciálně vyrobeny do války v Iráku a Afghánistánu a které jsou vysoce odolné proti minám a v Afghánistánu rozšířeným nástražným systémům.


Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka budou v obrněných vozech jezdit čeští vojáci ze základny Shank v provincii Logar. Dalších 16 strojů by mělo k české jednotce doputovat na jaře.


Pro české vojáky v Logaru je to výborná zpráva, protože s auty, které jim pořídilo ministerstvo obrany, nejsou spokojení. Výhrady mají hlavně vůči obrněncům Dingo 2 od německé firmy KMW. Na rozdíl od německých ding mají české vozy dle vyjádření vojáků slabý šestiválcový motor, nevyhovující je také převodovka umožňující řazení jen v nízkých otáčkách a kulomet bez možnosti střelby dozadu. Kromě ding používají vojáci vozy Iveco, které jsou rychlé, ale mají menší balistickou ochranu.


Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/11-11-2010-Cesi-v-Afghanistanu-si-pujci-obrnence-od-Americanu-t105256#376712 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more