03.11.2010 - Demokraté ztrácí kontrolu nad Sněmovnou, těsně udrží Senát

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V USA se dosčítávají volební hlasy, ale mnohé už je jasné. Prezident Barack Obama a politika jeho demokratické strany utržily jednoznačné odmítnutí od amerických voličů. Podle některých analytiků mu paradoxně tato prohra může pomoci ve znovuzvolení v roce 2012, protože republikáni musí vystoupit z opozice a převzít část zodpovědnosti za legislativní proces v zemi (a tím na sebe nabrat "bahno" a ve výsledku tedy oslabit republikánské ambice v dalších prezidentských volbách). Na druhou stranu, Barack Obama ztratil i ve státech, které byly klíčové v jeho prvním zvolení a je jasné, že stavájící pumpování peněz do ekonomiky, zadlužení země a další kroky Obamovy vlády nevedou k uspokojivým výsledkům, nezaměstnanost se nepodařilo snížit, a Američanům došla trpělivost.


Detailní výsledky voleb si můžete prohlédnout třeba zde :


edition.cnn.com


Ale nebyly to jen volby do Senátu a do Sněmovny reprezentantů, do úřadu guvernéra, o kterých Američané hlasovaly. Mezi zajímavé výsledky dalších hlasování patří třeba negativní stanovisko k legalizaci marihuany u občanů Kalifornie, jednoznačné ANO zákazu používat muslimské právo Šaríja při rozhodování státních soudů v Oklahomě, ANO rozšíření zákazu kouření na bary, restaurace a kasina v Jižní Dakotě nebo ANO vyrovnanému rozpočtu ve státě Florida.


http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-11654809
URL : https://www.valka.cz/03-11-2010-Demokrate-ztraci-kontrolu-nad-Snemovnou-tesne-udrzi-Senat-t105010#376098 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more