Batey, Keith

     
Příjmení:
Surname:
Batey Batey
Jméno:
Given Name:
Keith Keith
Jméno v originále:
Original Name:
Keith Batey
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
-
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
04.07.1919 Longmoor, Cumberland
04.07.1919 Longmoor, Cumberland
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
28.08.2010
28.08.2010
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
Byl jedním z předních kryptoanalytiků v Bletchley Parku. He was one of the leading codebreakers at Bletchley Park.
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
www.telegraph.co.uk
URL : https://www.valka.cz/Batey-Keith-t103833#373220 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Keith Batey se narodil v Longmooru v Cumberlandu 4. července 1919 Johnu a Elsie Bateyovým. Jeho otec byl válečný invalida, jenž prodělal boje na Sommě, matka učitelka na částečný úvazek. Po absolvování gymnázia v Carlisle nastoupil díky státnímu stipendiu na Trinity College v Cambridge, kde studoval matematiku.


V červnu 1940 ho Gordon Welchman, který vedl tým pracující na prolomení Enigmy německé armády a letectva, naverboval pro práci ve Vládní škole pro kódy a šifry sídlící ve slavném Bletchley Parku - Batey se vydal na dráhu kryptoanalytika. Pro Bateyho to představovalo potěšující intelektuální výzvu, avšak i přesto toužil zúčastnit se bojových operací. V roce 1942 oznámil nadřízeným, že chce prodělat pilotní výcvik. Ti mu ovšem oznámili, že zná příliš mnoho informací o práci na Enigmě, a tak nelze připustit riziko, že by padl do zajetí. Batey kontroval návrhem na to, že bude létat u námořního letectva jako hlídka chránící spojenecká plavidla. A doplnil, že nad mořem se po sestřelů může jen utopit nebo být zachráněn vlastními. Jeho nadřízení nakonec svolili. Základní pilotní výcvik absolvoval - sice jen tak tak, ale úspěšně. Navíc se v té době zasnoubil s Mavis Leverovou, kolegyní z oboru, v listopadu 1942 se vzali. Poté Batey zamířil do Kanady na zdokonalovací výcvik.


Brzy byl ovšem povolán zpět do Británie, aby pokračoval ve své práci kryptoanalytika - tentokrát se měl zaměřit na Enigmu u abwehru. Alfred Knox, který práci zahájil, totiž vážně onemocněl rakovinou a brzy měl zemřít. Úspěch při prolomení šifer abwehru umožnil MI5 kontrolovat činnost německých agentů v Británii, což bylo zásadní pro operaci Double Cross. Cílem této dezinformační akce bylo přesvědčit Němce o existenci americké skupiny armád, která se má vylodit v Pas-de-Calais. Díky tomu nebyly proti spojeneckým vojákům na plážích Normandie vyslány důležité německé divize, neboť se počítalo s jejich nasayením proti zmíněné fiktivní armádě. Batey také prolomil šifry SD a španělských vojenských attaché v Berlíně a Římu.


Po válce pracoval Batey pro Ministerstvo zahraničních věcí, například v Úřadu vysokého komisaře v Ottawě. Po dvanáct let také působil jako tajemník Royal Aircraft Establishment ve Farnborough. Následně měl na starost finanční záležitosti na Oxfordské univerzitě. Keith Batey zemřel 28. srpna 2010.



Zdroj:
www.telegraph.co.uk
URL : https://www.valka.cz/Batey-Keith-t103833#373210 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more