13 - Velká Armada 1588

The Armada Campaign 1588

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.


NÁZEV KNIHY VELKÁ ARMADA 1588
Tažení proti Anglii
Autor KONSTAM, Angus
Překladatel KŘÍŽEK, Leonid
Místo vydání Praha
Nakladatelství Amercom SA
Rok vydání 2010
Počet stran 94
ISBN 978-83-261-0626-2
Anotace Poslední dekády 16. století probíhaly v západní Evropě ve znamení rozsáhlých náboženských střetů, přičemž za většinou katolických akcí stál španělský král Filip II., zatímco všichni jeho protivníci se mohli spolehnout na podporu anglické královny Alžběty I. Proto se nakonec španělský král rozhodl zasáhnout nepřítele přímo v jeho srdci - porazit anglické válečné loďstvo a vylodit na britských ostrovech silné vojsko, které by s baštou protestantů skoncovalo. Pro tento úkol byla ve Španělsku vybudována a soustředěna obrovská flotila, označená jako Velká Armada.Ta na konci května 1588 vyplula na moře a vydala se k Britským ostrovům. Angličané si byli vědomi hrozícího nebezpečí a soustředili všechny síly, přičemž jim bylo jasné, že se mohou ubránit pouze v tom případě, pokud se jim podaří eliminovat nepřátelskou námořní moc. Během první srpnové dekády se jim v několika střetech podařilo zabránit nalodění invazních sil, takže nepřátelský plán zcela ztroskotal. Španělské loďstvo, jež se rozhodlo k návratu obeplutím Britských ostrovů, bylo navíc značně poškozeno bouřemi, takže již nebylo schopno uskutečnit nový pokus o invazi. Publikace se velmi podrobně věnuje uvedeným námořním střetům z počátku srpna, zároveň však ony námořní boje představuje v širokém diplomatickém kontextu západoevropských náboženských válek. Text doplňuje velké množství fotografických, obrazových a mapových příloh.
Součástí publikace je DVD s filmem Detektivové na bitevním poli. Co potopilo Armadu?
Recenze ---
Obálka
Poznámka
URL : https://www.valka.cz/13-Velka-Armada-1588-t103811#373156 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more