02 - Pearl Harbor 1941

Pearl Harbor 1941

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.


NÁZEV KNIHY PEARL HARBOR 1941
Den hanby
Autor SMITH, Carl
Překladatel HUTEČKA, Jiří
Místo vydání Praha
Nakladatelství Amercom SA
Rok vydání 2010
Počet stran 94
ISBN 978-83-261-0378-0
Anotace V prosinci 1941 se spojily dva rozsáhlé konflikty, v Evropě a na Dálném východě, v jediný, označený jako druhá světová válka. Událostí, která toto spojení zabezpečila, se stal japonský letecký útok na americkou námořní základnu Pearl Harbor. Japonci vedli od roku 1937 regulérní válku proti Číně, přičemž zápasili s nedostatkem strategických surovin. Spojené státy americké se snažily tohoto japonského handicapu využít, aby eliminovali jejich expanzi. Japonské politické a vojenské vedení se však rozhodlo expanzi rozšířit, přičemž jejich cílem bylo vytvoření rozsáhlé hospodářské oblasti ve východní Asii, která by byla pod jejich vlivem. Aby zabránili americkému vměšování do těchto plánů, rozhodli se zničit americké válečné loďstvo v Tichém oceánu pomocí výpadu skupiny letadlových lodí. Tento výpad, jehož cílem se 7. prosince 1941 stala havajská námořní základna Pearl Harbor, sice dal na určitou dobu iniciativu do japonských rukou, na druhé straně však postavil do tábora napadených zemí největší světovou ekonomiku, která nakonec triumfovala jak v Evropě, tak na Dálném východě. Publikace rozebírá celkový kontext americko-japonských vztahů a ukazuje klíčové momenty, které nasměrovaly ony vzájemné rozpory až k válečnému střetu. Text doplňuje velké množství fotografických, obrazových a mapových příloh.
Součástí publikace je DVD s filmem Ztracené důkazy. Pearl Harbor.
Recenze ---
Obálka
Poznámka
URL : https://www.valka.cz/02-Pearl-Harbor-1941-t103809#373154 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more