07 - První křížová výprava 1096-1099

The First Crusade 1096-99

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.


NÁZEV KNIHY PRVNÍ KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA 1096-1099
Dobytí Svaté země
Autor NICOLLE, David
Překladatel ZAJÍCOVÁ, Jana
Místo vydání Praha
Nakladatelství Amercom SA
Rok vydání 2010
Počet stran 95
ISBN 978-83-261-0383-4
Anotace V poslední čtvrtině 11. století byla Byzantská říše ohrožena expanzí Seldžúckých Turků, kterým se podařilo ovládnout Anatolii. To přimělo císaře Alexia I., aby v březnu 1095 požádal o pomoc západoevropské vládce. Iniciativy se chopil papež Urban II., který na církevním koncilu v Clermontu vyhlásil v listopadu 1095 křížovou výpravu za osvobození Svaté země z muslimských rukou. Po několika neúspěšných výpravách evropské chudiny se do akce zapojilo velké množství rytířů z většiny evropských zemí, kteří se na jaře 1097 soustředili v Konstantinopoli. Během léta 1095 se křižákům podařilo porazit hlavní Seldžúcké síly, o rok později ovládli severní Levantu a porazili vojsko mosulského vládce u Antiochie a v červenci 1099 dobyli Jeruzalém, čímž z Palestiny vytlačili egyptské Fatimovce. V průběhu dvou let tak křižáci dokázali využít své vojenské převahy a díky rozporům mezi jednotlivými muslimskými zeměmi oblast Palestiny, kde vytvořili několik křižáckých států. První křížová výprava tak byla zároveň největším vzepětím křesťanské reconquisty v prostoru celého Středomoří během druhé poloviny 11. století. Publikace ukazuje úspěšný křižácký postup v celém kontextu politického a vojenského vývoje Středního východu. Text doplňuje velké množství fotografických, obrazových a mapových příloh.
Recenze ---
Obálka
Poznámka
URL : https://www.valka.cz/07-Prvni-krizova-vyprava-1096-1099-t103808#373153 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more