Wernher von Braun v Čechách

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dobrý den,
již léta se zabývám historií české televize ve Smržovce a v Tanvaldě (podrobnosti na www.ceska-televize.uvadi.cz). Postupně jsem mimo jiné zjistil následující:
V Tanvaldě se v letech 1943-45 v jedné bývalé textilce kompletovaly spalovací komory pro V-2.
Do Tanvadu se v roce 1942 přestěhoval z Berlína výzkumný ústav Zentralstelle für Röhrenforschung, zabývající se vývojem elektronek. Ústav spolupracoval s Riedlovými sklárnami v blízké Desné údajně na vývoji obrazovek pro radary.
Do Smržovky, do objektu Klášter se v roce 1943 přestěhovala berlínská firmy Fernseh, která se zde mj. zabývala výzkumem a vývojem televizního navádění řízených pum.
Při hledání pamětníků jsem náhodou narazil na ženu, která vypověděla, že v období 1943-44 posluhovala v bytě Wernhera von Brauna v Tanvaldě, když sem nepravidelně přijížděl na inspekci (?). Ve světle výše uvedeného není přítomnost WvB tak úplně nereálná.
Z polských otevřených zdrojů vím, že Braun je zminěn v souvislosti s komplexem Riese, zámky Ksiaž či Czocha. (Riese-Czocha-Tanvald, vrcholy trojúhelníku o stranách maximálně 70 km.) V této souvislosti mě napadla otázka, zda není něco známo o působení WvB na území Čech za války?
Děkuji M. Bartoš
URL : https://www.valka.cz/Wernher-von-Braun-v-Cechach-t103721#372965 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

na Vasi otazku nemam odpoved, ale protoze mam chalupu v Prichovicich u Korenova a muj tata byl televiznim technikem, docela me vami nastinene tema historie televize v Tanvaldu (predpokladam, ze se jedna o tu tovarnu u silnice nad tanvaldskym nadrazim) zajima a rad bych se dozvedel vic, bylo by mozno ?
URL : https://www.valka.cz/Wernher-von-Braun-v-Cechach-t103721#374450 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Po nekolika letech doplnim jen to malo, co se mi jeste podarilo zjistit :


- v soucasne tanvaldske tovarne na hracky Detoa je odkaz na vyrobu soucasti raket V-2, ktera se v teto tovarne pred koncem valky mela realizovat (shoda s tou "byvalou textilkou" ?)
- v technickem muzeu v Berline jsou k videni kamery montovane do navadenych bomb, ktere taktez byly vyrabeny v Tanvalde
URL : https://www.valka.cz/Wernher-von-Braun-v-Cechach-t103721#542718 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more