14.09.2010 - Generální tajemník NATO vyzval k vytvoření celoevropského systému PRO s účastí Ruska k ochraně před hrozbami z Íránu

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Londýn, 13.září 2010, ITAR-TASS


Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen vyzval k vytvoření nové celoevropské protiraketové obrany (dále PRO) k ochraně od raketových hrozeb ze strany Íránu.


K účasti na vytvoření takového protiraketového štítu, jak uvedl Rasmussen v interview, které otiskl v neděli britský list Sunday Telegraph, je potřeba získat i Rusko.


Podle jeho slov se už zaručil plnou podporou USA v realizaci tohoto projektu, který představuje cenu 200 mil euro a který, jak vyjádřil naději, bude schválen na listopadovém summitu NATO v Lisabonu.


"Na základě veřejných prohlášení Íránců víme, že Írán už vyvinul raketu s dosahem dostatečným ke zničení cílů v Evropě. Navíc neskrývají, že chtějí tyto prostředky dále rozvíjet", řekl generální sekretář NATO. "Pokud Írán v konečném výsledku dostane do své výzbroje jaderné zbraně, bude to představovat velmi vážné nebezpečí a bezprostřední hrozbu pro státy aliance.".


Rasmussen předpokládá, že takovou evropskou PRO by bylo možné vytvořit na základě již existujících systémů PRO v regionu, což by značně zjednodušilo jak samotnou realizaci projektu, tak i značně zlevnilo jeho praktické provedení.


"Mohli bychom vytvořit efektivní systém PRO k ochraně všech obyvatel cestou integrace existujících systémů", oznámil. "Dokonce v období složité ekonomické situace by systém nebyl drahý - 200 miliónů euro v průběhu 10 let rozložených na 28 států (NATO). Za tak malou cenu můžeme zabezpečit ochranu cca 900 miliónů obyvatel. Pokud NATO přijme odpovídající rozhodnutí a začne systém PRO budovat, bude toto úsilí doprovázeno pozváním Ruska ke spolupráci. Smysl tohoto tkví v bezpečnosti celé Evropy. Reálně bychom vytvořili systém PRO NATO vedle systému ruského".


Stoupenci tohoto plánu předpokládají, jak poznamenal Sunday Telegraph, že by taková součinnost mohla zlepšit nejednoduchou atmosféru ve vztazích mezi NATO a Ruskem.


Vedení aliance předpokládá (podle názoru novinářů), že méně ambiciózní plán NATO na vybudování omezeného systému PRO, který by teritorium chránil pouze před několika raketami, nezpůsobí stížnosti ze strany Ruska.


Sunday Telegraph předpokládá, že návrh na vytvoření evropské PRO k ochraně ze strany Íránu bude pravděpodobně někým interpretován jako to, že USA upustily od případného provedení vzdušných úderů na íránské jaderné objekty a také to, že Washington ztratil naději zabránit Teheránu ve vývoji vlastní jaderné zbraně.



Zdroj:
Novosti VPK
URL : https://www.valka.cz/14-09-2010-Generalni-tajemnik-NATO-vyzval-k-vytvoreni-celoevropskeho-systemu-PRO-s-ucasti-Ruska-k-ochrane-pred-hrozbami-z-Iranu-t103388#371939 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more