Tal, Jisrael

Israel Tal
ישראל טל
     
Příjmení:
Surname:
Tal Tal
Jméno:
Given Name:
Jisrael Israel
Jméno v originále:
Original Name:
ישראל טל
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generálmajor Major General
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
13.09.1924
13.09.1924
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
08.09.2010 Rechovot
08.09.2010 Rehovot
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
velitel 84. obrněné divize
velitel Jižního velitelství
zástupce náčelníka generálního štábu
Commander of 84th Armored Division
Commander of Southern Command
Deputy Chief of the General Staff
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
Byl znám též jako Talik, pan Pancíř nebo otec Merkavy.
He was also known as Talik, Mr. Armor or Father of Merkava tank.
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
news.yahoo.com
www.nytimes.com
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=187548
stejskal.bigbloger.lidovky.cz
http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Tal
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Tal-Jisrael-t103282#371661 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Generálmajor (Aluf) Jisrael Tal se narodil v roce 1924 a vyrůstal v Be'er Tuvje. V osmnácti letech vstoupil do britské armády a sloužil v Židovské brigádě na italské frontě. V roce 1946 vstoupil do Hagany. Za války o nezávislost se zúčastnil bojů o silnici do Jeruzalému a během operace Nachšon velel četě v brigádě Givati. Během Suezské války se stal velitelem brigády Harel, poté velel 7. obrněné brigádě. Za šestidenní války velel 84. obrněné divizi, s níž obsadil Sinajský poloostrov až po Suezský kanál. Po čase vojenskou službu ukončil - ovšem ne nadlouho. V roce 1972 se stal zástupcem náčelníka generálního štábu. a za Jomkippurské války velel Jižnímu velitelství. V této funkci dostal rozkaz zaútočit na egyptské síly. Jelikož už ovšem oficiálně válka skončila, odmítl to udělat bez potvrzení od ministerstké předsedkyně Meirové, která žádné potvrzení neposlala. Za toto nepslnění rozkazu nebyl nijak potrestán, ovšem na druhou stranu to de facto znamenalo, že nemá šanci stát se náčelníkem generálního štábu. V roce 1974 odešel z armády podruhé.


Jisrael Tal poté byl činný jako poradce ministra obrany Šimona Perese. Tal stál v čele širokého týmu, který měl pro Izrael vyvinout vlastní tank, čímž by omezil závislost na dodávkách vojenského materiálu ze zahraničí. Výsledkem prací bylo zavedení úspěšného stroje Merkava, při jehož vývoji bylo přihlíženo ke zkušenost z dosavadních bojů a specifikům místního terénu. I Talovi bylo ale jasné, že technika sama o sobě bitvu nevyhrává. Když se ho jednou zeptali, který tank je podle něj nejlepší, odpověděl, že navrch má ten s nejlepší osádkou. Tal se proto hodně věnoval i taktickému výcviku, především střelbě na dlouhou vzdálenost. V roce 1978 se Tal opět vrátil do služby. Tentokrát měl na starost reorganizaci IDF. Generál Jisrael Tal zemřel po dlouhé nemoci 8. září 2010 v Kaplanově nemocnici ve městě Rechovot. Zůstali po něm manželka Hagit, syn Jair a dcera Pnina.




Generál Jisrael Tal bývá hodnocen jako jeden z pěti nejlepších tankových velitelů všech dob. Je otcem tanku Merkava a izraelské doktríny pro boj obrněných formací.





Zdroje:
news.yahoo.com
www.nytimes.com
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=187548
stejskal.bigbloger.lidovky.cz
http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Tal
URL : https://www.valka.cz/Tal-Jisrael-t103282#371665 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more