Portsmouth, Námořní základna Jejího veličenstva Portsmouth [RRRR- ]

Her Majesty's Naval Base Portsmouth / HMNB Portsmouth (HMS Nelson)
     
Název:
Name:
Námořní základna Jejího veličenstva v PortsmouthHis Majesty's Naval Base Portsmouth
Originální název:
Original Name:
His Majesty's Naval Base Portsmouth
Další názvy:
Other Names:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR HMS Nelson Barracks
Obec:
Municipality:
PortsmouthPortsmouth
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
Vznik:
Established:
DD.MM.1194 DD.MM.1194
Velitelé:
Commanders:
01.07.1909-25.10.1910 Cradock, Christopher (Captain)
DD.MM.2011-DD.MM.2012 Radakin, Tony (Commodore)
DD.MM.2012-DD.MM.2018 Rigby, Jeremy (Commodore)
DD.MM.2018-DD.MM.2019 Higham, Jim (Commodore)
DD.MM.2019-DD.MM.2022 Bailey, Jeremy (Commodore)
DD.MM.2022-DD.MM.RRRR Voyce, John (Commodore)
Dislokované jednotky:
Garrisoned Units:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Zánik:
Cancelled:
DD.MM.RRRR DD.MM.RRRR
Poznámka:
Note:
--
Zdroje:
Sources:

upravil: FiBe (05-JAN-2024)
URL : https://www.valka.cz/Portsmouth-Namorni-zakladna-Jejiho-velicenstva-Portsmouth-RRRR-t103033#370951 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

zajimave, ze nese i jmeno HMS Nelson, co v tomto pripade znamena to HMS ? na wiki ani royalnavy sem to nevycetl Sad
URL : https://www.valka.cz/Portsmouth-Namorni-zakladna-Jejiho-velicenstva-Portsmouth-RRRR-t103033#370952 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pokud se pamatuji tak historicky byla řada zařízení RN i když se jednalo o pevninské instituce, jako školy, arzenály a podobně nazývána stejně jako loď, tedy HMS. Jejich příslušníci pak nosili označení téhle "lodi". Pokud jde o HMS Nelson, tak ta opravdu sídlí na Quen street, což je rozhodně na souši. Do jednoho byla spojena s HMNB myslím v roce 2000.
Jinak angličani tomu říkávali "stone frigate" a byly to i třeba kasárna pro posádky nebo námořníky momentálně nezařazené na žádnou loď. HMS Nelson je správně HMS Nelson baracks a původně se jmenovali HMS Victory baracks, dodnes se jim místními přezdívá "vicky" baracks. 4lo tedy zřejmě o kasárna a k přejmenování došlo zřejmě až po vyřazení bitevní lodi HMS Nelson ze služby (tedy někdy po roce 1948) ale pokud vím bylo to až někdy v sedmdesátých letech, možná i v souvislosti se znovuzavedení řadové lodi Victory do seznamu RN (ale to je jen můj dohad)
URL : https://www.valka.cz/Portsmouth-Namorni-zakladna-Jejiho-velicenstva-Portsmouth-RRRR-t103033#370973 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

teda His/Her Majesty Ship mohou pristavu rikat skutecne jen Britove Very Happy Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Portsmouth-Namorni-zakladna-Jejiho-velicenstva-Portsmouth-RRRR-t103033#370976 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Oni tak neříkají přístavu, ale nějaké "instituci" která patří RN, tedy kasárnům, škole a podobně. Je to naopak zcela logické, pokud se kadet nebo námořník nezdržuje na lodi, je ho třeba někam zařadit a to je tou "stone frigate" jednodušší než ho převádět do nějaké jiné (pozemní) instituce. a hlavně na té "kamené lodi" platí královské předpisy stejně jako na té plovoucí, takže i v tom je to jednodušší. Oni britové jsou naopak velmi pragmatičtí a to co nám kontinentálcům přijde divné je většinou naopak naše nesmyslné zesložitění problému (třeba různé průkazy a zákony pro každý prd). Tohle naopak problém zjednodušuje (pro admiralitu), proto se to dodnes používá. A v Portsmouth vedle sebe do roku 2000 byly jak HMNB Portsmouth tak HMS Nelson, ke sloučení došlo v roce myslím 2000 (aspoň nám něco takového kdysi v Portsmouth říkali). Proto je dnes u názvu báze i ten název té sloučené instituce a myslím že i její znak. Myslím že to že námořník rukuje na "loď" byť kamenou je docela logické, projde tam výcvikem a je přeřazen na loď co je na vodě, ale celou dobu na něj platí stejné zákony (když projde bránou je to vlastně do přístavu Smile )
URL : https://www.valka.cz/Portsmouth-Namorni-zakladna-Jejiho-velicenstva-Portsmouth-RRRR-t103033#370978 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jinak první "stone frigate" vznikla tuším během napoleonských válek, kdy v Karibiku vysadila britská loď stovku námořníků a několik děl na skálu, která částečně uzavírala přístup do přístavu na ostrově Martinique, aby odtud dělali problémy francouzským lodím. Tu skálu pak pokřtili HMS Diamond Rock.
Za druhé světové (i po ní) byly jako lodě označeny i skoro všechny letiště, provozované FAA - námořním letectvem.

URL : https://www.valka.cz/Portsmouth-Namorni-zakladna-Jejiho-velicenstva-Portsmouth-RRRR-t103033#370980 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more