Tanky a "Homolov puč"

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V spomienkach jedného príslušníka HG som sa dočítal, že na podporu "Homolovho puču" bolo do Bratislavy vyslaných niekoľko tankov. Mali byť z niektorého útvaru na Morave a išli po vlastnej osi cez Kúty, Malacky a Stupavu. Bolo ich údajne 8, z ktorých 2 sa dostali večer 11.3.1939 až na vtedajšie Pribinove námeste pred budovu HV HG. Po chvíli však odišli preč.
Vie niekto nejaké podrobnosti o týchto tankoch? Ktorému útvaru patrili, akého boli typu, kto im velil, čo sa s nimi stalo... Za pomoc vopred ďakujem.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-a-Homolov-puc-t45718#178241 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážený pane kolego,
vyhledání informací o vojensko-policejní akci řízené generálem Homolou, zvládne internetový prohlížeč Google celkem hravě.


1/
Po zadání pojmu "homolův puč", jsem obdržel 14 česky psaných odkazů.


2/
Po zadání pojmu "homolov puč", jsem obdržel 136 slovensky psaných odkazů.


Snad na těchto 150 stránkách naleznete informace, které Vám budou po chuti. Neuspokojíte-li se internetem, pak musíte navštívit Vojenský historický archív v Trnave a požádat o povolení prostudovat materiály vážící se k tomuto tématu.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-a-Homolov-puc-t45718#178298 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážený pán kolega,
ďakujem za dobre mienené rady, ale o mnohých záležitostiach nie je na internete ani "ň". V tomto prípade to platí do písmena.
Vo VHA v Trnave (teraz je už presťahovaný v Bratislave) som býval častejšie ako doma, ale o tomto som tam nenašiel tiež nič. Myslím, že väčšia šanca niečo zistiť by bola vo VÚA v Prahe. Ale to mám od ruky...
Aj tak ďakujem za odpoveď.
URL : https://www.valka.cz/Tanky-a-Homolov-puc-t45718#178299 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Vážený pane kolego,
počátkem března 1939 byla československá útočná vozba v tak trochu schizofrenní situaci, neboť většina jednotek se již nacházela v mírových posádkách, ale na Podkarpatské Rusi se stále ještě nacházely jednotky obrněných automobilů i lehkých tanků z původní válečné armády, a to bez ohledu na skutečnost, že období branné pohotovosti státu již bylo skončeno.
V Moravskoslezské zemi se v březnu 1939 již nacházela pouze jediná posádka, ve které byla dislokována útočná vozba, a tou byl Vyškov. Zde bylo umístěno velitelství Pluku útočné vozby 2 a velitelství Učiliště útočné vozby. Pluk útočné vozby měl pět praporů útočné vozby a jeden prapor náhradní, celkem 17 rot, v rámci učiliště existoval zkušební oddíl a instrukční rota. Fondy obou těles jsou ve VÚA Praha dosti obsáhlé, svého času jsem je měl v ruce, a to včetně denních rozkazů, ale na vyslání celé roty na Slovensko se v nich nenarazil. A procházel jsem to opravdu dost podrobně, neboť jsem do vyškovského sborníku napsal článek o PÚV 2.
Existuje však také možnost, že tyto tanky byly vyslány z Turčianského Svätého Martina, kde byl tehdy dislokován Pluk útočné vozby 3. Ten měl tři prapory útočné vozby a jeden prapor náhradní, celkem 10 rot. Ovšem jeho materiály zůstaly v březnu 1939 u tělesa, nebyly zařazeny do archívu a v průběhu války se ztratily, či si je rozebrali důstojníci a možná jsou na Slovensku v rukou soukromých badatelů.
Tento problém budu mít na paměti a až se opět dostanu do fondů PÚV 2, přímo se na něj zaměřím. Pokud byste našel na Slovensku nějakou konkrétní zmínku, dejte mi, prosím, vědět. Pomohlo by třeba i jméno nějakého důstojníka, protože mám zpracovaný přehled důstojníků všech pluků útočné vozby v letech 1933-1939.
Zatím zůstávám s pozdravem
Jiří Fidler
URL : https://www.valka.cz/Tanky-a-Homolov-puc-t45718#179920 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more