USA - W88

Mk-5

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

W88
Mk-5



Takticko-Technická Data


Rozměry Mk-5
- délka : 1.750 mm
- průměr : 553,7 mm


Hmotnost
- návratového modulu Mk-5 : +/- 363 kg


Mohutnost
- 475 kt


Počet hlavic
- plánovaných : 4.000-5.000 ks
- vyrobených : 400 ks
- ve službě : 400 ks


Nosič
- mezikontinentální balistické řízené střely odpalované z ponorek : UGM-133A Trident II D-5



Historie
Bojová jaderná hlavice W88 by měla být nejnovější termonukleární zbraní v arzenálu ozbrojených sil USA ("by měla být" = nejsou známy žádně oficiální informace o zavedení novějších termonukleárních zbraní). Koncepčně je velmi podobná hlavici W87. W88 (resp. návratový modul Mk-5) kombinuje relativně vysokou mohutnost (475 kilotun) se zvětšenou přesností a to z ní děla zbraň určenou k ničení zoodolněných těžce zasažitelných cílů. Je odstíněna proti EMP (Elektro-Magnetický imPuls) a je velmi dobře zabezpečena proti selhání (mechanickému či lidskému).
Byla vyvinuta v laboratořích LANL v Los Alamos (Los Alamos National Laboratory). Koncept (stejně jako u W87) byl založen na pracech dokončených před podepsáním Smlouvy o zákazu zkoušek jaderných zbraní. Plná mohutnost zbraně byla proto otestována v tu dobu (polovina 70. let 20. století). Výzkum začal v březnu 1984 a trval po 2 roky do března 1986, kdy začala technologická produkce. V září 1988 byly zkompletovány první jednotky a sériová výroba hlavice W88 se rozeběhla v dubnu 1989 a trvala pouhých 7 měsíců do listopadu 1989. V tu dobu byla provedena razie FBI v lokalitě nazývané Rocky Flats (oblast laboratoří LANL; nachází se zde továrny, závody pro výrobu jaderných zbraní a provozy na výrobu ětěpného materiálu) a výroba byla zastavena. Po čase byla výroba hlavic W88 obnoven, ale pokračovala s využitím komponentů a materiálů z vyřazených hlavic. Definitivně byla ukončena 29. ledna 1992 z rozkazu Ministra Energetiky Admirála Jamese D. Watkinse.
Přes toto krátké období bylo vyrobeno 400 kusů hlavic W88, i když plánovaná výroba měla dosáhnout 4.000-5.000 kusů.


Popis
Jedná se o termonukleární třífázovou zbraň 2. generace. W88 se skládá z menší implozivní (stěpné) hlavice, která zde funguje jako roznětka a je složena z vysoce-explozivní výbušniny PBX-9501 (plastická výbušnina založená na trhavině HMX) a plutonia. Tato roznětka při výbuchu iniciuje izotopy vodíku deuterium a tritium (jehož zdrojem je 95% lithium). Aby nedošlo k předčasnému spuštění reakce už v počátku, je mezi štěpnou náloží a izotopy vodíku uranový štít. Naopak neutronový odrážeč (beryllium) a plutoniové jádro ve středu fúzní náplně (deuterium & tritium) pomáhají rozšířit reakci. Celek je obalen vrstvou uranu (U 238), který při termonukleárním výbuchu uvolní velké množství energie.
Zbraň je zkonstruována pro výbuch při dopadu, pro vzdušný výbuch a pro výbuch iniciovaný časovačem.
Návratový modul Mk-5 (RV - Re-entry Vehicle Mk-5) s hlavicí W88 je tvaru ostrého kuželu a je umístěn na platformě MIRV. Kruhová odchylka dosahuje přibližně 91-122 metrů.
Bojovou termonukleární hlavicí W88, umístěnou v návratovém modulu Mk-5 (Re-entry Vehicle Mk-5) jsou vybaveny mezikontinentální balistické řízené střely odpalované z ponorek UGM-133A Trident D-5. Tyto střely mohou nést až 14 bojových hlavic, avšak kvůli mezinárodním zbrojním úmluvám a odzbrojovacím smlouvám je skutečný počet nesených hlavic 8 a méně.




Informace, jakož i níže uvedené obrázky byly (jsou) čerpány z internetových stránek - http://nuclearweaponarchive.org/ ; http://www.wikipedia.org/ ; http://www.globalsecurity.org/ ; http://www.atomicarchive.com/ ; http://www.lanl.gov/
URL : https://www.valka.cz/USA-W88-t69748#245539 Version : 0
W88 / Mk-5
USA - W88 - Bob Putham (z LANL) společně s návratový modulem Mk-5 s hlavicí W88

Bob Putham (z LANL) společně s návratový modulem Mk-5 s hlavicí W88
URL : https://www.valka.cz/USA-W88-t69748#253068 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more