Cromwell Mk. VII u čs. brigády VB

In addition to the relatively well-known Cromwell Mk.IV, V, VI tanks, the Czechoslovak Independent Armoured Brigade also used several Mk.VII tanks. Only the Tank Battalion1 had them in its armament. We can see this type in the photos from Dunkirk and also from the parade in Prague. The main clearly visible difference of this type was the additional armouring of all the tank's frontal armour, turret, vertical and sloping hull armour. The armour plates were welded onto the original armour of conventional tanks. On the front vertical hull armour, the plate copied the armour cover of the machine gun and the driver's visor without interfering in any way with its construction. To increase the weight, the tank was fitted with wider tracks than were on standard tanks. The Cromwell Mk.VII was built on Type E chassis, this type of chassis being characterised by a different driver's hatch design. The hatch, unlike all other types, is undivided and hexagonal in shape, and opens upwards and to the right, together with a driver's periscope mounted directly into the hatch. The gunner's hatch was angular. A capital letter W was added to the shelf number as weldet (welded) due to the welded construction
e.g. : T 178790 W.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#90256 Version : 0
Since you are one of the authors of the book "The Czechoslovak Army in Great Britain" I am turning to you as a colleague with a question:
some of the photographs in the book are "quite unobtrusively and appropriately" (I mean absolutely nothing personal) covered with photos of soldiers in period uniforms.
This usually covers up those details of the markings of the vehicles (e.g. WD registrations) that are quite relevant to me (and most likely not only to me).
So the question is: Would it be possible to get hold of the original photographs of the equipment so that I could use them to build models?
I'm already shivering like a little kid - it would be a chance to multiply my "family of Czechoslovak cromwell"...


Thank you in advance...
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#90496 Version : 0
I second the stubborn man's words - I'd be interested in the same problem Smile
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#90530 Version : 0
And, of course, me, as well as Stubborn and Scotty
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#90536 Version : 0
The book is all about uniforms, the photos in it contained, of course, I have. This year if it will lead so we will go in the book about the czechoslovak Cromwellech, it contains a very detailed technical description of the most widely used version of this tank (the Cromwell Mk.IV F), but also other development options and modifications. The Text is dedicated to not only the individual construction units, but also their functions. Part of it is paid to the individual members of the crew and their function in the tank, weapons, ammo (their storage and description) and further equipment.
Other chapters contain descriptions of the camouflage, the technical and tactical markings, the allocation of Cromwellů to ms. units, their correction and modification in the course of the services. There is also a brief history of the czechoslovak. the brigade and the description and organization of the users of tanks in the Cromwell. An integral part is the number of unique unpublished period photographs, technical drawings of details and tables. The last chapters are devoted to the history of the renovated tank, since its listing to the brigade, after its current renovation, with photographic tours. However, this does not mean that I will refused to help, if you have some particular wishes, just write..
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#90651 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Zdravím ve spolek!
Omlouvám se za odbočení od tématu, ale snad byste mi mohli pomoci.
Rád bych se optal na další výzbroj 1. čs. obrněné brigády. Zatím jsem po netu dopátral jakš takš informace o Cromwellech a Stuartech, ale zahlédl jsem i něco o menších počtech Shermanů a Churchilů. Zajímalo by mě pokud máte přehled, jaké typy a v jakém asi množství 1. čs. obrněná brigáda měla, případně jak dalece byly tyto typy nasazeny. Případně je k nim někde nějaká fotografická, či obrazová dokumentace?
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#97622 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Brigády kromě tanků Cromwell používala množství tanků jiných typů. Není ale pravda že by používala tanky Churchil. Z nejrosšířenějších typů to byly tanky Crusader, Sherman několika verzí ( největší počet Sherman I.C), dále pak několik mostních Valentine a Covenanterů, několik kusů ARV Cavalierů (předchůdce Cromwell) a dalších. Až budu mít trochu času napíšu seznam k určitému datu i s dalšími podrobnostmy. Ke všemu samozřejmě existuje fotografická dokumentace, co konkrétně scháníte? To je v rychosti vše. Podrobněji na vilemfencl@tiscali.cz
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#98024 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pokud se týče různých typů tanků u 1. čsob, pak je nutno konstatovat, že toto vojskové těleso jako takové procházelo několika etapami vyzbrojování a přezbrojování.
Je však možno konstatovat, a pamětníci to potvrzují, že například v průběhu výcviku se naši tankisté skutečně "setkali" s různými typy vozidel (včetně churchillů různých variant) a že zkušenosti našich vojáků s jednotlivými typy byly různé...
Brigáda byla postupně vyzbrojena například crusadery atd a teprve těsně před přesunem na kontinent byla (ne zcela důsledně) doplněna novou technikou.
Dále je třeba si uvědomit, že nikdy (snad se nemýlím) brigáda nedosáhla skutečných válečných počtů a z pohledu "systému" vždy byla určitým "hybridem" - také proto se v její sestavě vyskytovaly některé typy v minimálním počtu vozidel, jiné byly "nahrazeny substituty" - viz příklad použití vozidel Challenger a Shermanů IC Firefly atd....
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#98098 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

S tím že organizace brigády byla jistým způsobem nestandardní a že nikdy nedosáhla předepsaných počtů, musím souhlasit. Že by se ale naší tankisté setkávali s tanky Churchill není moc pravděpodobné, nesetkal jsem se při studiu archívních fondů brigády z žádnou zmínkou o tomto typu a není pravděpodobné že by se s nimi přišli do styku při výcviku. S tanky typu Cromwell různých verzí se naši vojáci setkaly už v únoru 1944 kdy převzali v britském polním parku v Coventry první kusy. Tyto typy tvořily hlavní síly, ostatní typy byli určeny pouze pro podpůrné úkoly jako je ochrana praporního týlu a ochranu velitelství (brigádní štábní rota), jednalo se o tanky Sherman I c „Firefly“ později ( v květnu 1945) nahrazené Challengery I. Další Shermany sloužily u dělostřeleckého pluku jako mobilní pozorovatelny „Observer Post“, ty v průběhu roku1944 nahradily Cromwelly OP. Tanky Crusader se do Evropy s brigádou nepodívaly, sloužily pouze k výcviku, pouze mostní verze dorazila až do Prahy. Také protiletadlová verze Crusaderu AA ( u velitelských rot Tankových praporů) byla před odchodem do Francie odevzdána do britských skladů.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#98271 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Děkuji za informace. Na tanky Churchill jsem se včera ptal pana Mgr, Jakla z VHÚ, který mě i v dostatečné míře odkázal na prameny a literaturu. Podle mých informací se s nimi Čechoslováci setkali jen u sousední kanadské jednotky.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#98275 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Debata se nám sice poněkud odvrací od původního "topicu", ale budiž, je třeba komunikovat.
Můžeme s jistotou vyloučit, že by brigáda měla ve výzbroji některou z variant Churchillů. Tvrdit však, že se s nimi setkali "jen u sousední kanadské jednotky" je řekněme poněkud diskutabilní či spíše řečeno zamlžující.
Když jsem konstatoval, že se s Churchilly čechoslováci seznamovali v průběhu výcviku, neměl jsem samozřejmě na mysli možnost jejich použití jako "výcvikových tanků" v rámci sestavy brigády, ale období, kdy byli (vojáci, budoucí instruktoři a velitelé) vysíláni do kurzů (řidičů, velitelů tanků, střelců atd) do výcvikových středisek v různých posádkách - tedy v období, kdy výcvik brigády probíhal decentralizovaně.
Pokud se budeme odvolávat na vzpomínky pamětníků, pak například generál Klapálek v knize Ozvěny bojů vzpomíná na období po přesunu z Afriky do Británie slovy (popisuje pravděpodobně listopad 1943): "...Pak jsem byl nějaký čásek v tankovém kurzu v Bouwingtonu (to není můj překlep, to je opis knihy), kde jsme viděli několik pradědů - tanků, kterých použili Britové v bojích u Yprů roku 1915. Dělali jsme řidiče na "Churchillu" a "Cromwellu, nejnovějších typech tanků, prostě prosšli jsme zkráceným výcvikem ve všech obvyklých funkcích: střelce, radiotelegrafisty a řidiče. Teprve před vánocemi...."
Samozřejmě se člověk nemůže sázet, ale svoji logiku to pravděpodobně má - proces seznamování se a postupného přivykání...
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#98519 Version : 0
This Vilem Fencl:
if I understand well Your words, then you would be willing to provide a "neořezané" or characters nenamaskované the photos from the book "the Czechoslovak army in Great Britain" for the use of the model – therefore not commercial (you know: I want to build other models, I need more accurate evidence, I will not publish the photos on, I will not according to them, "produce" should be dekálové sets, etc...)
Therefore, I am interested in photography:
= cover of the book, Cromwell Mk.IV is obscured by the mannequins - "tankistou" and "pawn" in a "leather jerkin" sten,
= inner envelope - the "Cromwell Mk.VI "Hořelice" - I knew the WD registration - in other words, the rest of the photos before the oříznutím...,
= str.11 middle of the - training Crusader "Scrap" and "Tapui??" - more photos, details WD registration etc...
= str. 12 top - marking "under the ax" on the Cromwell Mk.VI, was a Czech or a "loan"...?,
= str. 42 Cromwell Mk.VI T120524, I saw a model with a box at the stern of the tower - the slide is not visible, it is once again masked out with the manekýnem
str. 45 the above - Cromwell Mk.VI - jurisdiction to the unit and the WD registration on the tower is not visible,
str. 48 - Jeep Ambulance - WD registration and, where appropriate, other marking - was a Czech or a "loan",
back plate - Cromwell Mk.IV with navěšenými articles of the belts of the Panther – can be clearly identified WD registration, it is perhaps more photos?

I see that I listed almost everything, perhaps You will not be deterred...
Sure wish I had the pleasure of the few, but man this just try it must...

I hate guys who say "I got it, I also have this, I can this...", which way they walk, the way they hand out sense, everywhere have been twice and clearly know how to what they must do and in the final, when a person something to offer (and sends) the consideration, so "they unravels a rag (i.e. harddisk), more expensive half begins jančit, just it can't find..."
Although the photos I have, the book you always like to buy and maybe I'll be such an enthusiast, that it'll leave even the sign...
And if the photos are concerned, I already "own" the photos Cromwellů here on the war, "hung up" - is perhaps even someone such an oven (or so brave)???.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#98522 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Omlouvám se za špatnou interpretaci, nechtěl jsem příliš odbočovat od tématu.
Zajímalo mě, zda ČSOB měla Churchilly ve výzbroji, či zda je použila během obléhání. Proto jsem se zmiňoval jen o těch kanaďanech..


Velmi rád bych se připojil k prosbě o fotky (se stejnými důvody)Smile
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#98949 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ahoj Skřete, ty dva československé Cromwelly najdeš podle téhle cesty:


Obsah fóra forum.valka.cz -> války -> Zbraně -> tanky 1.československé samostatné obrněné brigády


Palič
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#99278 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Chtěl jsem se zeptat jak to vypadá s knihou o Čs. Cromwellech? Kdy by jsem se jí mohly dočkat. Předem děkuji za odpověď.


Edit: Dotaz trochu mimo a přece k věci. Zajímali by mě ScoutCary ČSsOB. Jsou nějaké fotky? Viděl jsem něco z přehlídky v Praze, ale tam toho moc není. Jde mi hlavně o výzbroj, byla-li nějaká, používali je ženisté, tak asi měli nějakou spec. výbavu.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#107618 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Nějakou dobu to ještě potrvá, vydání knihy je dost nákladná záležitost a dobrých nakladatelů je jako šafránu. Pokud se stihne letos tak to bude skvělé. Co se týče scoutcarů tak moc na fotkách nejsou, něco málo mám plus nějaké dobové modifikační plány tak pokud je zájem tak na vilemfencl@tiscali.cz. V.F.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#108463 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pánové, několik zajímavých fotek Ceskoslovenské samostatné obrněné brigády, včetně fotek z přehlídky v Praze je na: www.geocities.com.


Dotaz pro p. Viléma Fencla. V časopisu HPM byla před časem uveřejněna černo-zelená kamufláž Cromwellu MK IV. Nevíte, zda by se někde dal sehnat fotografický podklad? Díky za odpověď.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#110753 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Fotografie je u mě, až bude chvilka tak ji tu dám. Vilém Fencl
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#110780 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pokud má kolega Kelby na mysli vozidlo 2 tpr s WD registrací T188045, tak jsem někde na webu zachytil debatu, zda jde skutečně o kamufláž nebo o stíny (něčeho blíže nespecifikovaného), skvrny od oleje (nebo něčeho jiného), spálenina atd.
Diskutovalo se nad vlastnostmi tehdejších fotomateriálů atd a závěr byl .... JE TO MOŽNÉ, přitom snad existuje 1 fotka výše zmíněného tanku z polohy asi tak 10:30 - 11:00 hodin. Odněkud jsem stáhnul její scan a protože nejsem majitelem pozitivu, nechám to na kolegovi Fenclovi - snad poskytne něco s "vyšší vypovídací hodnotou". Úplně ideální by bylo, kdyby sem brzy pověsil fotku jinou, než výše zmíněnou...
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#110808 Version : 0
Cloaking is found on Cromwell tanks quite often. I myself have documented at least six tanks with various types of camouflage, and it is demonstrable that it is not oil stains but indeed camouflage. It's clearly visible in the original photos, I don't know about lower resolution. These are mostly Tanks of Tank Battalion 2, not only Mk.VI CS but also other types. Most likely the camouflage is done with the older shade of paint (used by the brigade until 1944) "brown" or "black", on the newer shade "olive drab"(according to brigade terminology olive drab).
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#111408 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Měl jsem sice na mysli jiné vozidlo, viz můj předchozí příspěvek. Budu ale reagovat na tuhle fotku MK.VI s 95mm houfnicí OQF Mk.I.
Nevím, z kolika fotografií dotyčný modelář čerpal, ale mám dojem, že je to prostá aproximace vzhledu nebo spíše postup....... MNĚ SE TO LÍBÍ, TAK TO POSTAVÍM - A DOKAŽTE MI, ŽE TO TAK NEBYLO...


Kromě toho, že autorovi modelu nesedí obrysy jednotlivých polí, mám dojem, že i v barvách je to také trochu fikce - ale platí samozřejmě to, co je o odstavec výše velkým písmem...


Zdroj MISSING LYNX (to není překlep)
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#111414 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Na podruhé to je on. Model Mk.VI CS je v záplavě německé techniky osvěžením. Odstín hnědé je dle mého názoru moc světlý a skvrny zas tak moc nesedí, ale z jedné fotky se to těžko dělá. Velitelská vížka by měla být nového typu s 8 periskopy. Ty scout cary dám o víkendu V.F
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112181 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To je on - zřetelně jde o stejnou fotografii a já mám pocit, že skvrny jsou pouze na přední části vozidla, stejně jako u toho předchozího Mk.VI.
Dovolím si přiložit fotku po částečném zpracování ve fotoeditoru - skvrny jsou pak poněkud ostřejší. Přitom vůbec není jisté, zda jsou opravdu černé, ale to už je spekulace.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112301 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To že by bylo maskování jenom z přední části si nemyslím. Mám fotku z boku na dva Cromwelly od TP2 a jsou maskovaný i na bocích. S malými rozdíly mají schéma maskování hodně podobné.Ve stejné jednotce se dodržovala jistá pravidla. Nikdy ale nebude dost fotek aby maskování bylo přesné, a označení se bude muset vždy částečně rekonstruovat. Dost pomůžou předpisy a schémata k označování a maskování. Předpis mohu poskytnout. V.F
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112306 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Moc díky za zveřejnění fotky T188045. To je on.
Už se těším na knihu o Cromwellech u naší brigády.
Nedávnou jsem si koupil publikaci Čechoslováci v Plzni, kde je pár nádhernejch fotek.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112413 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Kelby:
člověče, chystal jsem se na tu černozelenou kamufláž T188045, ale když vidím rozdíl, který vzniká prohnáním originální fotky přes fotoeditor, pořád víc a víc pochybuju, zda ta barevná rekonstrukce v HPM alespoň trochu odpovídá realitě....
Z originální fotky, kterou sem dodal kolega Fencl mám dojem, že barva maskování není/nebyla ve skutečnosti černá, navíc skvrna na levém blatníku není (jak vyplývá z původní fotky) skvrna, ale promáčknutí plechu a skvrna na levé hraně čelního pancíře věže je z tohoto pohledu (s přihlédnutím k originální fotografii) taky minimálně sporná. Obávám se, že autor barevné rekonstrukce v časopisu neměl k dispozici originální fotografii a to by pak osvětlovalo pravděpodobnou příčinu vzniku třeba fleku na levém blatníku...
Osobně bych si tipnul na maskování odstínem SCC15 nebo se pletu?
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112415 Version : 0
Frankly I confess that I don't have a light in my heart when here I am putting just this post, but I finally couldn't stand it - just compare the original photos with the reconstruction in the HPM will show how much reconstruction is influenced by what I showed in one of the earlier posts - what happens when the picture you vent fotoeditorem.
So here's the reconstruction, you just need to compare it with the original photos, and then with what will arise after its "processing" in the fotoeditoru.

And now modelers try....
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112417 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Kelby: Co je to za knížku ty Čechoslováci v Plzni? A kde se dá sehnat?
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112513 Version : 0
It Palič:
I totally agree. The camouflage of the HPM I really enjoyed (mainly because that was the one and only "spotty" that I have for the MK IV was available:-))
But in the end I decided that I will build "green classic", because with the black paint, I would have ventured on very thin ice.

What is the model MK VI, T120524. I do not know who built, but the colour fields are nastřelená from the waist. The spare wheel on the tower is probably also a fiction.... well so be it:-))

Unfortunately, photos are few and if they are, so is the machine focený in 90% more or less from the front.
I have a couple of photos not only cromwellů, but I don't know how it is with copyright, so dare not is here give. If you have interest, send email address and I pinknu directly.
On here advised book, I look forward as a kid.


PEPE's: Czechoslovaks in Pilsen is a thin booklet, which I bought in Prague on Letná after the show from the guys from the company Hello when okukování there
wonderfully zrestaurovaného made cromwell. On sale normally probably won't, but try asking a colleague of William Fencl.


Does anyone know, where could be to get hold of the decals 1/35 to the Cromwelly CIABG?.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112536 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Kelby: Dík za info. Co se týče obtisků existuje aršík od firmy OK decal. Ale nevím jestli se dá ještě sehnat. No voni jsou ty aršíky vlastně tři. První je na vozidla z Francie a první roky v Anglii (Crusader, Matidla). Další dva jsou už na vozidla ČSsOB, přičemž v jednom jsou obrněné transportéry a kolová vozidla a v druhém tanky (Cromwell, Stuart, Challenger, Sherman), mám je všechny, jeden jsem sehnal už před lety a zbylé dva letos náhodou na soutěži ve Stodu.
Pokud máš zájem mohli by jsem se nějak domluvit, ty Cromwelly jsou tam asi čtyři. Stavět budu jen jednoho, ale pokud budeš stavět Tamiyu tak prý lze z tohoto aršíku postavit pouze jednu mašinu, protože Tamiya má korbu, která se u našich moc nevyskytovala.


To Vilem Fencl: Nevíte kde by se dala již zmíněná brožura sehnat?
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112544 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Brožůrka byla vydána naším klubem, u příležitosti představení tanku Cromwell „Faust“ po jeho částečné rekonstrukci. Volně v prodeji nebude, ale mám jich ještě poměrně dost. Můžu ji poslat poštou nebo bude k dispozici na Bahnech v našem dobovém táboře. Dost často jezdím do Prahy a někteří členové klubu jsou také z Prahy, tak je možno dohodnou osobní předání. V.F
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112591 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Měl bych o ni zájem, protože podobných publikací není nikdy dost. Ale v mém případě je asi nejlepší poslat ji na dobírku. Takže jestli to nebude problém tak se určite nějak domluvíme. Mám Vám poslat adresu na mail?
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112687 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Pepe: Díky, aršíky od OK Decal na "Francii" mám, ale ten na Cromwelly jsem nikde nikdy neviděl. Já mám jen obtisky na "Františku" (T188472), která má právě korbu F, takže můžu použít jen část obtisků.


Někde na netu jsem "vyhrabal" následující rozlišení podle typu korby a výrobního čísla. Za správnost sice nemůžu ručit, ale je to zajímavá info.:
Základní rozlišení typů korby podle výrobního čísla:
T171964 - T186999 Centaur /výroba Leyland/
T187000 - T187999 Cromwell Mk.IV&Mk.VI. ,Korba"D" / Leyland/
T188000 - T188999 Cromwell Mk.IV korba "F"
T189000 - T190500 Cromwell Mk.IV korba "C" / LMS Railway??/
T217000 – T218500 Centaur /Moris Motors/
T120415 – T120689 Cromwell Mk VI, korby „D“ a „F“ /Metro Cammell/
T121000 – T121999 Cromwell V/Vw, VIIw, korba D
s tzv „Vauxhal Drivers Hatch“ /Hull Birmingham RC&W Co/
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112723 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Kelby: Opravdu zajímavé info. Ty obtisky by se možná daly sehnat ještě u Artur Model Centra. Ale nevím nevím. Je škoda, že už se nevyrábí.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112725 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Kelby: Ještě k té knize Čechoslováci v Plzni. Tam jsou fotky ze 45? nebo ze současnosti.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112728 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To pepe:
Brožurka Čechoslováci v Plzni obsahuje asi 10 fotek z května 45 (Plzeň, západní Čechy, Praha) a potom fotku vraku Cromwella Mk V "Faust" v podobě, v jaké ho koupili od dolů, fotku z průběhu rekonstrukce a na závěr barevná fotečka krasavce v plné parádě.


Měl jsem to štěstí, že jsem "Fausta" viděl naživo v Praze na Letné a mohl jsem si ho v klidu nafotit (byť jen na podvalníku), protože je nádherně zrestaurovaný a vůbec nevadí,že zatím nemá originál věž atd.... Důležité je,že někdo našel tu odvahu, sílu a zručnost ho vůbec postavit. A jestli se podaří ho provoznit, tak to bude opravdu BOMBA. Tím větší, že se jedná o skutečný stroj, pocházející z výzbroje CIABG, což má pro spoustu z nás i "srdeční" aspekt ( Smile )


Jinak jde o typ s korbou "F", čili s do boku otevíraným poklopem řidiče a "bednami" na bocích věže. Takže pro modeláře - pozor - kit od Tamiye má korbu "D". (myslím Confused )


Jen mě trochu zarazilo, že je uváděn jako Mk V. Myslel jsem,že čechoslováci měli jen typy IV, VI, VII. Kolega Fencl, nechť mne opraví, jestli píšu hlouposti.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112743 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Kelby: Já jsem "Fausta" viděl v Plzni a je to fakt pecka. A až bude komplet fertig tak to bude ještě lepší. Myslím si, že se jedná svým způsoben o unikát, protože kolik kusů těžké techniky z výzbroje našich jednotek za 2. světové se dochovalo do dnešních dnů? Moc asi ne, takže ty lidi co ho dávají dohromady obdivuju a držím jim palce, ať se jim povede vše co mají v plánu.
Co se týče modelu Cromwellu, ale i všech ostatních modelů, ze kterých jde postavit vozidlo ČSsOB. Proč všichni dělají verzi, kterou naši neměli? To je snad neschvál Confused Kromě Jeepu, Bren Carrieru a Stuarta (drobná konverze) se musejí všechny modely předělat a nebo je pro jistotu nedělá nikdo.


Ještě k té knížce. Kolik vlastně stojí?
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112746 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tohle sice jistě není Mk.VII, ale přece jen se z přiložené fotografie dá alespoň něco málo přečíst - umístění "air recognition" hvězdy za poklopem nabíječe na stropě věže, WD registrace T188410 a rotní znak.
Fotka po přehlídce 3 tpr čsob v Sušici, 1945.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#112801 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pokud máte zájem o Čechoslováky v Plzni tak pošlete adresu na mail vilemfencl@tiscali.cz. V omezeném množství je pošlu jen za poštovné, jinak za 50kč plus poštovné.
Jaký je rozdíl mezi typem Mk.IV a Mk.V?
Typ Mk.IV vznikl dle dostupných pramenů modernizací tanku Centaur (tanky serie T 187 000 a T 188 000) nebo byl přímo vyroben jako Mk.IV. Modernizace tanku Centaur spočívala ve výměně poněkud nevyhovujícího motoru Liberty za motor Rolls-Royce a slabého kanónu ráže 57 mm za kanón ráže 75 mm
Typ Mk.V byl modernizovaný (přezbrojený) tank Cromwell Mk I. Zde šlo jen o výměnu kanónu, tak jako u typu Mk.IV, motor byl již od výroby Rolls-Royce Meteor. Drobné rozdíly byly v konstrukci korby a to především v nahrazení některých nýtovaných spojů za svařované.
V praxi lze konstatovat, že byla-li již modernizace provedena, lze jen těžko bez zachovalého výrobního štítku nebo čísla, typy rozlišit a identifikovat a bez možnosti bližšího ohledání je to prakticky nemožné.
Ve skladovém katalogu je jediným konkrétním rozlišovacím znakem mezi typem IV a V rozdílně řešená konstrukce pumpy pro tlakové mazání pojezdových kol a odlišná konstrukce pancíře podvozku, což jsou nepodstatné detaily.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#113401 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Vilem Fencl: Poslal jsem Vám na mail adresu. Jinak jsem četl článek o vašem klubu v novém ATM. Super, ale myslel jsem že tam bude víc o činnosti klubu, rekonstrukci Cromwellu apod. a je to víc o historii brigády než o klubu. Ale jinak super. S tím ešusem Vám to tam fakt sekne. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#113444 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Článek v ATM je mírně řečeno špatný, a to nepočítám množství chybných informací v popiskách a textu samotném. Tábor čs. brigády jsme budovaly stejně jako techniku k propagaci historie západního odboje, ale článek to moc nepostihl, možná bude lepší když si to napříště napíšeme sami. Jinak jsem fotky scout cárů umístil na zbraně- technika čs. brigády. Brožuru pošlu na uvedenou adresu.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#113623 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Vilem Fencl: Má váš klub (Rota nazdar) nějaké webové stránky?
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#114679 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Bohužel zatím ne. Snažíme o to, a doufám že to do konce roku zvládnem. V.F
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#114816 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

prosba na ty, co maji k "Faustovi" pristup a mohli by pro me vyfotit par detailu (nebo nahodou uz toto nafocene maji a jsou ochotni se podelit).


1. pohled shora na zadni cast korby (kryty motoru) Pri predvadeni bylo toto misto zakryte vezenou vybavou a plachtami.


2. pohled shora na poklop radisty a blatniku. (na leve strane je na blatniku nejake zesileni, na prave nevim, protoze na korbe "C" je ukryte pod bednou).
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#116731 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Momentálně se na tanku pracuje, a zmíněné díly jsou ve výrobě (kryty motoru). Při prezentaci v květnu, byl motorový prostor zakryt záměrně. Pokud se připomenete, tak to nafotím později, a na blatníky a další díly mohu poslat výkres.. Vilém Fencl
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#116966 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pane Fencl, rád bych se zeptal. "Faust" má "bednu" i na zadní staně věže. Je to rekonstrukce podle skutečnosti? Měly je čs. cromwelly běžně?
Hledal jsem je na dobových fotkách. Bohužel většinou jsou cromwelly "F" vidět jen z takových úhlů, že lze identifikovat jen schránky na bocích.
Mám jen jedinou fotografii, na které je zřetelně vidět zadní box, ale to je zase stroj s korbou "C".

Díky za odpověď.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#129754 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Schránky jsou k vidění na některých tancích brigády a to na různých typech, MKIV, VI, VII. Je pravda že tyto schránky nejsou na fotografiích moc k vidění. Zadní schránka sloužila na uložení krycí plachty, a její rozměry a umístění je uvedeno v katalogu náhradních dílů pro tanky Cromwell. Z nějakého důvodu jsou ale na většině tanků odstraněny. Vzhled a umístění označení a dalších doplňků na věži "Faustu" je rekonstrukcí. Vzhled věže „Fausta“ je tedy ideálním továrním stavem tanku, operační tanky převážně některé vybavení postrádaly. Fotografie tohoto konkrétního tanku není zatím známá, označení podvozku se dochovalo, ale věž samozřejmě na důlním výložníku dolu v Mladějově na Moravě chyběla. V.F
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#130098 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Přehlídka v Praze dne 30. května 1945
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#130375 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Apelujem na diskutujúcich,či by neposkytli informácie(ak ich majú) o povojnovom pôsobení techniky Čsob v radoch novovznikajúcej Čs. armády a ČSLA,vo forme obdobných príspevkov ako napr.:
/topic/view/16334/
/topic/view/15043/


V rámci tohoto tématického prehľadu : /topic/view/36231/


Vďaka.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#145864 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

...tak se po dlouhé době vracím k tomuto tématu.
Podařilo se mi nedávno sehnat publikaci "Dunkerque, válečný deník Československé samostatné obrněné brigády" a v této nádherné knize jsem objevil dvě fotografie Cromwellu od 2.tpr s ev. číslem T188045. Více než před rokem jsme na tomto místě diskutovali, zda barevná rekonstrukce jeho kamufláže, která vyšla v HPM odpovídá realitě, či ne.
Ve výše zmíněné knize je na str. 61 a 62 zachycen tento stroj při údržbě. Fotografie byly, dle popisků, pořízeny na jaře 1945 v La Panne, v Belgii a pokud mně mé brýle neklamou, tak stroj je v jednobarevné kamufláži, tedy bez černých (či jakýchkoli jiných) kamuflážních skvrn...

Tento Cromwell je (obdobně jako např. T.188015, taktéž od 2. tpr) dále zajímavý tím, že jeho WD registrace začíná čísly 188. Podle některých pramenů by to tedy měl být stroj s korbou "F" - tedy s vestavěným "bočním" poklopem řidiče. Tento Cromwell má však prokazatelně 2 skladové boxy na pravém blatníku a "starší" (nahoru otevíratelný), dvoudílný poklop řidiče.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#194182 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

To Kelby: kniha je to opravdu povedená, leč není zaměřena pouze na tanky, takže řadu odpovědí na zde položené otázky v ní bohužel nenalezneme.


Já se pro změnu zabývám papírovým modelářstvím a podařilo se mi narazit na letitý polský model (1971), který má označení MPO (45 na modro-zeleném podkladu, bílý trojúhelník) s ev. číslem T 174751. Jinak se na něm nevyskytuje žádné označení, ani spojenecká bílá hvězda, brigádní znak, mezinárodní označení či mostní číslo. Po úpravě ve Photoshopu by se z něj dal udělat tank naší obrněné brigády.
URL : https://www.valka.cz/Cromwell-Mk-VII-u-cs-brigady-VB-t24193#202632 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more