21.06.2010 - Turci blafují: zrušené turecko-izraelské projekty neexistují, nebo byly řádně dokončeny

Турки блефуют: отмененные проекты ...

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Turci blafují: zrušené turecko-izraelské projekty neexistují nebo byly dokončeny



Vyšetřování izraelských novin Globes odhalilo, že turecké státní orgány vědomě klamou, když informují o zmrazení celé řady nákladných izraelsko - tureckých rojektů.


Informace, která byla zveřejněna v tureckých novinách Tooday Zaman s odkazem na oficiální zdroje v Ankaře, je nepřesná a uvádí čtenáře v omyl.


Značné množství zmíněných projektů buď neexistuje, nebo už byly dokončeny.


Například projekt modernizace tanků je už dokončen, takže není co zmrazovat.


Ministerstvo obrany oznámilo redakci Globes, že projekt o prodeji tisíce tanků Merkava, který turecké noviny zmiňují, nikdy neexistoval.


Co se týká raket, Turecko pouze vyhlásilo konkurz na jejich pořízení, takže ani tady nemůže být o nějakém zmrazení řeč, tím spíše, že na tuto otázku jeden z tureckých generálů odpověděl, že se Izrael tohoto konkurzu neúčastní.


Další společný projekt, projekt výcvikových letů izraelských pilotů, byl byl tureckou stranou zrušen již před deseti měsíci. Ve vztahu k tomuto projektu Ministerstvo obrany vysvětlilo, že žádný program přípravy tureckých vojenských pilotů v Izraeli není.


Současně oznámila redakci Globes izraelská zbrojařská společnost Elbit, že o žádných změnách ve spolupráci s Tureckem neví.


Takto se snaží turecké státní orgány a jim blízké hromadné sdělovací prostředky všemi silami a prostředky navodit na celém Blízkém východu dojem, že Turecko je odhodláno a připraveno udeřit na sionisty.


Pro vyvolání tohoto dojmu využívají novinářské kachny (pozn. FCH: podobnost s českými novináři a politiky je čistě náhodná), přičemž reálné projekty, v nichž jsou Turci zainteresováni, dál spokojeně běží svojí vlastní cestou.


Ankara se chce před arabským a muslimským světem prezentovat jako vítěz v boji s Izraelem a současně nechce pokazit vztahy s vlastními vojáky, kteří mají velmi dobré pracovní vztahy s izraelskými kolegy.


Tuto situaci potvrzují slova zdroje z Ministerstva obrany Izraele, který oznámil novinám Globes, že neví o zmrazení či zrušení stávajících projektů: "Všechno běží tak, jak je obvyklé, bez ohledu na sdělení v novinách".


Tentýž zdroj si myslí, že turecký premiér Erdoran úmyslně publikuje lživé informace s tím, že testuje, jak dalece může poškodit vztahy s Izraelem a jak na to bude turecká armáda reagovat.




Zdroj: VPK News
URL : https://www.valka.cz/21-06-2010-Turci-blafuji-zrusene-turecko-izraelske-projekty-neexistuji-nebo-byly-radne-dokonceny-t98342#363087 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more