17.04.2010 - Průběh vyšetřování havárie CV-22 Osprey v Afgánistánu 8.4.2010

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Havárie CV-22 Osprey (aktualita 08.04.2010 - Americké letectvo ztratilo v Afghánistánu Osprey), ke které došlo 8.dubna 2010 v Afghánistánu, nebyla způsobena mechanickou poruchou. Tuto skutečnost uvedl zdroj informace, který je obeznámen s předběžnými nálezy armádního vyšetřování.


Fatální nehoda, při které byli zabiti 4 lidé a zraněna řada dalších, nastala poté, co pilot ztratil přehled při přistání za ztížených letových podmínek, způsobených sníženou viditelností, uvedl dále zdroj.


Při této letecké katastrofě přišel o život pilot, palubní mechanik, ranger a jeden blíže nespecifikovaný civilista.


Velitelství speciálních vzdušných operací USA (AFSOC) k tomu sice doposud nevydalo žádné vyjádření, nicméně armádní mluvčí vyloučil nepřátelskou palbu jako příčinu této havárie.


Doposud byly zveřejněny oficiální závěry z minulých havárií CV-22 v Afghánistánu, které byly předmětem zkoumání.


Letecká katastrofa z 8.dubna je první od prosince roku 2000 a celkově pátá za dobu používání letounu s otočnými vrtulemi V-22 Osprey, při níž došlo ke ztrátám na životech.


Po dvou katastrofách v roce 2000, ke kterým došlo během dvou měsíců, přinutila vojenské velení přerušit používání V-22 Osprey na dobu dvou let poté, co byly havárie způsobeny mechanickými příčinami. Dodavatel v té době udělal takové změny v celém systému otočných vrtulí i v draku letounu, že bylo dosaženo podstatně vyšší spolehlivosti.


Po operačním nasazení v rámci námořní pěchoty USA, neměly letouny rozmístěné od roku 2007 na území Iráku a Afghánistánu jedinou havárii se smrtelnými následky.


Naopak za tuto dobu byla potvrzena vysoká bojová hodnota, použitelnost a schopnosti těchto strojů.


CV-22 Osprey se velmi osvědčil při použití v písčitých podmínkách.


V závěrech nedávné studie ministerstva obrany z 320 vrtulníkových havárií (mezi něž se Osprey řadí) bylo konstatováno, že 80% havárií za posledních 10 let bylo způsobeno právě zhoršenou viditelností.


Zdroj: 2010/04/17 - Flight International, Stephen Trimble
groups.google.com
URL : https://www.valka.cz/17-04-2010-Prubeh-vysetrovani-havarie-CV-22-Osprey-v-Afganistanu-8-4-2010-t95148#355325 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more