02.04.2010 - Rozkaz o titulu Hrdina Ukrajiny Banderovi může být zrušen za 10 dnů

Указ о героизации Бандеры может быть отме

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Pár slov úvodem


Není to tak dávno, co jsme v aktualitách probírali Stěpana Banderu v souvislosti s poslední kulišárnou bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka, viz aktualita 22.01.2010 - Stěpan Bandera byl posmrtně vyznamenán titulem Hrdina Ukrajiny.


Uplynuly tři měsíce a něco, na Ukrajině proběhly nové volby a ejhle - "to dítě změnilo polohu", jak se říkáválo u karetní hry cenzr, která se hrávala např. v pražských Košířích, když se změnil vedoucí hráč.


F.

***********************************************


Doněck, RIA Novosti, 02/04/2010 - 21:07 MDT


Zrušení rozkazu minulého prezidenta Ukrajiny Voktora Juščenka o udělení titulu "Hrdina Ukrajiny" vůdci Organizace ukrajinských nacionalistů Stěpanu Andrijoviči Banderovi automaticky vejde v platnost za 10 dnů, pokud odpůrce nevznese odvolání na rozhodnutí Doněckého krajského administrativního soudu, který shledal tento rozkaz jako nezákonný.


Informoval o tom doněcký advokát Vladimir Olencevič.


Doněcký krajský administrativní soud rozhodl zrušit rozkaz o udělení titulu "Hrdina Ukrajiny" Banderovi.


Jako navrhovatel v tomto případu vystoupil obyvatel Doněcka, právník Olencevič, který argumentoval svoji žalobu tím, že titul "Hrdina Ukrajiny" je považován za vysoké státní vyznamenání a uděluje se výhradně občanům Ukrajiny.


Bandera občanem Ukrajiny není, protože zemřel v emigraci dlouho před vyhlášením nezávislosti Ukrajiny. Strana odpůrce má deset dnů na odvolání.


"Rozkaz fakticky zrušil soud. Pokud nebude podáno odvolání, tak prezident nemusí vůbec nic v této otázce dělat. Janulkovič (nový prezident Ukrajiny) nemusí v tomto problému vynakládat žádné úsilí. A pokud se začnou cukat kvůli důvodu zrušení rozkazu, může se v pohodě odvolat na rozhodnutí soudu", řekl Olněcevič.


Právník také poznamenal, že v tom případě stát nařídí vnukovi Stěpana Bandery, který také nosí jeho jméno, aby vyznamenání Řád Státu, které je k titulu Hrdina Ukrajiny, vrátil.


Do jeho rukou bylo totiž toto vyznamenání vloženo.
URL : https://www.valka.cz/02-04-2010-Rozkaz-o-titulu-Hrdina-Ukrajiny-Banderovi-muze-byt-zrusen-za-10-dnu-t94466#353359 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Výše uvedenému vyjádření právníka Vladimira Olencevič předcházelo rozhodnutí Doněckého soudu v této kauze.


***********************************************
Doneck, 02/04/2010 - 20:28


Doněcký krajský administrativní soud pátek uiznal nezákonným rozkaz minulého prezidenta státu Viktora Juščenka o udělení titul "Hrdina Ukrajiny" Stěpanu Banderovi a rozhodl tento rozkaz zrušit.


Juščeno 22.ledna 2010 vyhlásil posmrtné udělení titulu "Hrdina Ukrajiny" Banderovi.


Za pět dnů, 27.ledna, doněcký advokát Vladimir Olencevič se dovolal u Doněckého soudu proti tomuto rozkazu z důvodu místa pobytu Bandery.


Všechny další údaje jsou ve vstupní informaci, jenom bych je tady dubloval.
URL : https://www.valka.cz/02-04-2010-Rozkaz-o-titulu-Hrdina-Ukrajiny-Banderovi-muze-byt-zrusen-za-10-dnu-t94466#353366 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more