30.03.2010 - Československá/Česká vlajka oslavila 90 let

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Československá vlajka, dnes česká, červenobíla s modrým klínem, dnes oslavila 90 let své existence. Její podoba byla ustanovena komisí a v její první podobě sahal modrý klín, přidaný kvůli odlišení od vlajky polské, do 1/3 nebo 1/4. V těchto podobách ji ztvárnil státní úředník Jaroslav Kursa. Na návrh výtvarníka Františka Kysely byl klín profloužen do 1/2. Takto byla vyhlášena poslanci 30. 3. 1920 v 18:45 a ustanovena oficiální vlajkou Československa.
Do dnešní doby se zachovala její podoba ve formě vlajky České republiky.


Od roku 1920 se pouze dvakrát používala v českých zemích jiná vlajka. A to za Protektorátu Čechy a Morava, kdy se používala vlajka s třemi pruhy a v 1990-92 se měla používat současně s československou vlajkou vlajka česká, obdobná polské, ale s poměren stran 2:3. Tato se však nevžila a nebyla prakticky používána.


Podle běžně přijímaného vysvětlení jsou červená a bílá symbolem Čech a modrá byla interpretována jako symbol Slovenska. Poté co se stala vlajkou České republiky, je vykládána modrá jako symbol Moravy.


Zdroj:
cs.wikipedia.org
www.tyden.cz
URL : https://www.valka.cz/30-03-2010-Ceskoslovenska-Ceska-vlajka-oslavila-90-let-t94303#352863 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more