Spolky c. k. vojenských vysloužilců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Spolky c. k. vojenských vysloužilců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku



Práce Jaromíra Indry (vydaná vlastním nákladem v roce 2010, 134 s.) vychází vstříc potřebám široké veřejnosti, zejména vlastivědným badatelům a sběratelům, kteří se chtějí seznámit s fenoménem veteránských spolků. Ty totiž patřily k dobovému koloritu každé obce (obdobně jako hasiči) na území našeho státu až do 40. let 20. století. S radikálními společensko-politickými a demografickými změnami po ukončení 2. světové války nebylo možné veteránské spolky obnovit. S nimi pak vymizel i duch 19. století, spočívající v přesné reglementaci spolkového života, v hodnotách vojácké cti a kamarádství. Za své však vzaly většinou i písemnosti spolků, jen řídce dochované v našich archivech. Téma práce zapadá do kontextu soudobého zkoumání okrajových historických a sociologických jevů, často vědomě z ideologických důvodů opomíjených. A k nim rozhodně spolkový život našich předků patřil. Autor k tématu přistoupil s pozitivistickou metodou práce, bez snahy o líbivost či vzpomínkový optimismus na c.k. monarchii.
Při neexistenci zobecňující dobové německé literatury jde tedy o novátorskou, navíc první česky psanou práci na toto téma. První, obecná část je vlastním úvodem do problematiky, umožňující badatelům tyto informace použít při zpracování historie určitého spolku, pokud se nezachovaly jeho stanovy či jiné písemnosti, ale jen kupř. odznaky, medaile, prapory či fotografie. Najdeme zde organizaci spolků, jejich vnitřní strukturu, jaké bylo vedení spolků, jaká práva a povinnosti se na členy vztahovaly. Pozornost je věnována uniformám a hodnostnímu označení z let 1900 a 1905 a vzorům praporů. Vše je dokumentováno na obrazových barevných přílohách.
Druhá část je unikátním soupisem takřka 800 spolkových medailí, odznaků a dekorací. Jsou řazeny podle abecedního seznamu lokalit, je uveden rok a účel vydání, jejich průměr či rozměr a kov. Vzhledem k tomu, že většina je uvedena pod německým názvem obce, mají s jejich přesným určením problémy nejen sběratelé a zpracovatelé numismatických aukcí, ale i muzejní a archivní pracovníci. Nejen jim je tedy určena třetí, místopisná část práce – seznam spolků. Jsou zde paralelně jak české, tak německé názvy a přičlenění k okresům.
URL : https://www.valka.cz/Spolky-c-k-vojenskych-vyslouzilcu-v-Cechach-na-Morave-a-ve-Slezsku-t93716#351013 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more