Obléhání Bratislavy

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Obléhání Bratislavy



Datum:
??. duben 1621 – 2. květen 1621


Místo:
Bratislava, Slovensko


Účastníci:
císařská armáda
x
vojsko Bethlenových povstalců


Výsledek:
dobytí města císařskou armádou
URL : https://www.valka.cz/Oblehani-Bratislavy-t92889#347776 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Po bitvě na Bílé hoře upevnila císařská strana svoje pozice v českých zemích. Většina Uher ale setrvávala v rukou Bethlenových povstalců. To chtěl císař změnit. V lednu překročil generál Buquoy řeku Moravu a obsadil Skalici a Děvín. V březnu se vyjednávalo, ale tato jednání nevedla ke kýženému cíli. Buquoy proto v dubnu Bratislavu oblehl.


Před rokem se povstalci ubránili, tentokrát ovšem město již 2. května kapitulovalo. Tím se ovšem nehodlalo řídit zhruba osm set členů posádky místního hradu, kteří i nadále kladli tvrdošíjný odpor. Buquoy se rozhodl pro rozhodnou akci - masivní ostřelování dělostřelectvem, kterému se podařilo silně poškodit hradby. A tak ani této skupině nezbylo, než se vzdát, k čemuž došlo 7. května. Vybojovali si však volný odchod.




Zdroj:
Rothenburg, Friedrich Rudolf von: Schlachten, Belagerungen und Gefechte in Deutschland und den angrenzenden Ländern von 1618 bis 1629, Hirschfeld'schen Buchdruckerey, Wien 1835.
URL : https://www.valka.cz/Oblehani-Bratislavy-t92889#347827 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more