Bulharsko - Genocida za DSV

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

V Bulharsku bylo v roce 1944 evidováno 44 tisíc Židů. Polovina z nich žila v Sofii, zbývající v malých městech. Kromě toho sofijská vláda rozhodovala o osudu 15 tisíc Židů v okupované jugoslávské a řecké Makedonii a v západní Thrákii. Poprvé nacisté žádali o zákrok proti Židům při návštěvě ministran zahraničí koncem listopadu 1941. V polovině července 1942 Berlín prostřednictvím vyslance požádal, aby byla realizována opatření dohodnutá ve Wannsee a aby Židé z jihovýchodní Evropy byli přesunuti na jihozápadní Ukrajinu. Bulhaři rozhodnutí stále odkládali a navrhovali, aby taková akce byla dohodnutá s akcemi sousedních satelitů.
K tomu se přidával vnitřní tlak, komisariát pro židovské otázky, který vedl antisemita Aleksandar Belev, se přičinil o vydání řady nařízení omezujících svobodu a práva Židů. Začátkem roku 1943 nacisté opět diplomaticky stupňovali tlak. Bulharská vláda se opět chtěla rozhodnutí vyhnout a tak nabídla Židy z okupovaných území Jugoslávie a Řecka. Premiér Filov sice v zásadě vyslovil souhlas s plánem vyvezení Židů do rezervací v Polsku a na Ukrajině. Poukazoval však na nedostatek pracovních sil v samotném Bulharsku v zemědělství, v dopravě, dolech, což ostatně pracuje i pro Němce. Ať se tedy nacisté zatím spokojí s Židy z jugoslávské a řecké Makedonie a pokud chtějjí nějaké z Bulharska, tak z pirinské Makedonie.
Příslušná dohoda, kterou uzavřel za bulharskou vládu Belov, zněla na 20 tisíc Židů s tím, že 12 tisíc makedonských Židů bude doplněno o Židy z Bulharska, především o ty, kteří jsou podezírání z komunistických aktivit.
Rozsáhlé zatýkání Židů v samotném Bulharsku se však neutajilo. Místopředseda parlamentu Dimitar Pešev a poslanec I. Momčilov zorganizovali petici, kterou podepsalo více než čtyřicet poslanců a byla odevzdána carovi, parlamentu i vládě. Podpořila ji církev a rozličné společenské organizace a vláda byla nucena nakonec shromažďování místních Židů zastavit.
Další diplomatický nátlak směřoval přímo na cara, ale i ten použil argument o nedostatku pracovních sil.
Pokus německé a bulharské policie o samostatnou akci bez souhlasu vlády vyvolal v poslední květnové dekádě masové protestní demonstrace. Většina bulharských Židů nakonec válku přežila. Podle nejvěrohodnějších zdrojů jich zahynulo jen necelých pět tisíc.




Zdroj:
Miroslav Tejchman - Balkán ve válce a v revoluci 1939-1945
URL : https://www.valka.cz/Bulharsko-Genocida-za-DSV-t92391#345901 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more