05.02.2010 - Čeští počítačoví experti pomáhají chránit americkou armádu

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Výzkumy českých vědců s největší pravděpodobností ještě letos využije americká armáda v ochraně počítačových sítí před kybernetickými útoky. Jde o jeden z výzkumných projektů, o který Američané projevili zájem v rámci spolupráce českých a amerických vědců. "Činnost českých kybernetiků sleduje americká armáda dlouhodobě," řekl v rozhovoru s ČTK Michal Pěchouček, zástupce vedoucího katedry kybernetiky při Českém vysokém učení technickém (ČVUT). Podle něj čeští počítačoví odborníci nyní vyvinuli určité algoritmy, které mají chránit před útoky hackerů a teroristů napadajících počítačové sítě. České výsledky se zamlouvají americkému ministerstvu obrany. Katedra kybernetiky, konkrétně centrum agentních technologií, na ČVUT kooperuje s Američany již od roku 1999.


Washington slíbil rozšíření vědecké spolupráce za souhlas s umístěním protiraketového radaru v Česku. Plány na postavení radaru se sice nerealizovaly, ovšem od slibované vědecké spolupráce Spojené státy neustoupily. Česko v důsledku vyjednávání o radaru patří mezi několik zemí, které mají s americkou stranou uzavřenou deklaraci o strategické spolupráci v obraně.


Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/05-02-2010-Cesti-pocitacovi-experti-pomahaji-chranit-americkou-armadu-t92295#345447 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more