04.02.2010 - Zemřela Regina Habsburská

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Dnes v 08 40 SEČ ve věku 85 let zemřela manželka Otty Habsburského, Regina. Skonala v kruhu rodinném v Pöckingu v Bavorsku. Za Landwehr Mjr. von Altmann

Čest její památce.

Zdroj:
www.news.at
Údaje:
http://www.thepeerage.com/p11094.htm#i110935
Rodokmen:
www.roskildehistorie.dk

(edit Jožka7)
URL : https://www.valka.cz/04-02-2010-Zemrela-Regina-Habsburska-t92257#345187 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Rozloučení s Reginou von Habsburg


V kostele Sv. Pia v Pöckingu nedaleko Mnichova se v úterý 9. února konalo poslední rozloučení s Její císařskou a královskou výsostí Reginou von Habsburg, manželkou Dr. Otty Habsburského. Jak ve svém zpravodajství uvedl Bayerischer Rundfunk, „ kdyby rakousko-uherská monarchie nebyla v roce 1918 rozpuštěna, byla by Regina von Habsburg jako manželka následníka trůnu rakouskou císařovnou a uherskou královnou“, a už tradičně zapomíná, že by také bývala byla českou královnou.


Mezi více než čtyřmi stovkami smutečních hostů z celého světa, kteří kostel naplnili do posledního místa, chyběl v čele nejbližších pozůstalých Jeho císařská a královská výsost arcivévoda Dr. Otto Habsburský. Jen velký kříž při rakvi, složený z bílých a červených růží s nápisem Otto na stuze v národních barvách, byl připomínkou hlubokého zármutku, který sedmadevadesátiletého muže upoutal do ticha samoty. Ztráta nejbližší bytosti, která s ním více než půl století sdílela společný osud, byla oporou rodiny, matkou sedmi dětí, důvěrníkem a pomocníkem při naplňování životního poslání, jej zasáhla do hloubi duše. Prvorozený syn blahoslaveného císaře Karla I. z domu Rakouského, jedna z nejpřednějších osobností Evropy 20. století, prožíval své chvíle z nejtěžších vzdálen od světa. Byli jsme s ním v modlitbách, a vyprošovali pro něho útěchu a posilu Boží.


Oba synové a pět dcer Reginy a Otty von Habsburg, jejich manželé a děti, vnoučata a další členové rodu Habsburg –Lothringen, mezi nimi Ottův bratr, stařičký arcivévoda Rudolf, příbuzní z rodin toskánských velkovévodů - arcivévoda Radbot s chotí i arcivévoda Georg, a potomci uherských palatinů - arcivévoda Michael Koloman s chotí, známí z návštěv na brandýském zámku, ti všichni byli smutečnímu requiem přítomni spolu s příslušníky královských domů Portugalska, Belgie a Lucemburska. Do Pöckingu přicestovali představitelé evropské šlechty, mezi nimi kupř. Adelheid Coudenhove-Kalergi, princezna Lichtenštejnská či Anton kníže Esterházy, hostitelskou zemi zastupoval vévoda Franz von Bayern, hlava bavorského královského domu Wittelsbachů a českou šlechtu reprezentoval Jaroslav kníže Lobkowicz. Zesnulou přišly na poslední cestě doprovodit také osobnosti politického a hospodářského života, za spolkový stát Bavorsko evropská ministryně Emilia Müller a množství blízkých přátel. Kolem kostela byly shromážděny desítky květinových darů na rozloučenou, věncem spolkového prezidenta počínaje, a mezi nimi také kytice s českou trikolorou.


Mši na rozloučení s Reginou von Habsburg zahájil slavnostní průvod praporů. Jimi vzdávali čest příslušníci občanských spolků, tradičních městských gard a občanských strážních jednotek, které přijely převážně z rakouských Tirol, ale nechyběly „Schützenkompanie“ z dalších míst a také z Bavorska. Spolu s padesátkou těchto praporů nastoupily také prapory vojenských historických spolků, tradičních regimentů z Rakouska, Maďarska a Čech. Prapor tradičního pražského Pěšího pluku č.28, s patronátní stuhou Dr. Otty Habsburského, v rukou Lt. Michaela Herese a Lukáše Rychtaříka reprezentoval české vojensko-historické hnutí společně s jezdeckou standartou Dragounského regimentu č.14 z Brandýsa nad Labem, z města, kde blahoslavený král Karel I. u dragounů sloužil a kde je arcivévoda Otto Habsburský čestným občanem. Standarta brandýských 14. dragounů pak jako první v pořadí stála na čestném místě za arcivévodou Karlem, když v čele své rodiny přijímal smuteční kondolence.


Rakev před oltářem v presbytáři obklopily dámy řádu Hvězdového kříže, jehož nejvyšší představitelkou byla Regina von Habsburg dlouhá léta, a kněží i ministranti. Mši svatou sloužil augsburský biskup Walter Mixa. Připomněl všechny pohnuté okamžiky vpravdě křesťanského života sasko-meiningenské princezny Reginy: odvlečení jejího otce, Jiřího vévody Sachsen-Meiningen do poválečného zajetí v Rusku a smrt kdesi v gulagu, setkání s arcivévodou Ottou, manželství, mateřství, stálou veřejnou aktivitu, charitavní práci a dobročinnost. „Byla z hloubi upřímně zbožnou ženou a tuto zbožnost dávala najevo skutečnou dobrotou svého srdce“ , řekl augsburský biskup ve své krásné homilii. Z úst papežského preláta zazněla slova kondolenčního listu Vatikánu: „Víme, že milá zesnulá, která se ve svém pozemském životě stále zasazovala o blaho své rodiny stejně jako o naléhavé prosby lidí a církev, spočinula v bezpečí nekonečné lásky nebeského otce“, napsal Svatý otec Benedikt XVI. habsburské rodině.
Po závěrečném požehnání relikviářem blahoslaveného císaře a krále Karla I. Rakouského uzavřela Haydnova Volkshymne bohoslužbu. Za zvuků varhan se rakev, překrytá žluto-černou vlajkou s rakousko-uherským symbolem, na rukou tyrolských strážců vydala ve smutečním průvodu středem shromáždění na cestu k poslednímu odpočinku na rodném hradě Heldburg na jih německé země Thüringen.


Zvláštního poděkování za účast české delegace na obřadech rozloučení s Reginou von Habsburg se dostalo Nině a Milanovi Novákovým ve formě osobního pozvání na rodinné setkání Habsburského domu, konané po skončení smuteční slavnosti. Arcivévoda Karel i další členové rodu, z nichž mnozí už v minulosti Brandýs nad Labem a Starou Boleslav při příležitosti slavnosti Audience u císaře Karla I. navštívili, v osobním rozhovoru potvrdili, že účast delegace z Čech byla přijata s velkou pozorností, a vyjádřili svůj vděk za úsilí, které je na české straně věnováno udržování a rozvíjení společných historických tradic. Rádi vycházíme vstříc prosbě, aby toto poděkování bylo našim prostřednictvím tlumočeno všem, kteří se na tomto díle přátelství a porozumění v rámci své spolkové a veřejné činnosti podílejí.


Dr. Milan Novák RSG, Mjr. DR 14


Poznámka:
Dovolil jsem si vložit vzpomínku na Reginu von Habsburk z pera Dr. Nováka .
URL : https://www.valka.cz/04-02-2010-Zemrela-Regina-Habsburska-t92257#346465 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more