21.01.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 20. leden 2010

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 20. leden 2010:


I.Afghánistán
1. Asadabad
a) F-16C (USAF) prováděly ozbrojené krytí a průzkum pro zásobovací konvoj spojeneckých sil. Piloti byli přesměrováni na zničení objevené nepřátelské bojové pozice. Na cíl byla svržena přesně naváděná munice a piloti i pozemní síly ohlásili úspěšný útok.
2. Kandahar
a) B-1B (USAF) prováděl vzdušné krytí a průzkum pro spojenecké síly. Na stanovišti dostala posádka několik úkolů. Nejprve letoun provedl průzkum silnice a demonstroval svou přítomnost k ujištění pozemních sil, že B-1 je na stanovišti. Dále, zatímco se spojenecké síly setkaly s místními vůdci, provedla posádka B-1 pozorování několika určitých míst a palpostů z hlediska výskytu podezřelých osob a aktivity. Nakonec, poté, co byl spojenecký konvoj zasažen improvizovaným výbušným zařízením, posádka letounu provedla demonstraci síly k zastrašení další nepřátelské akce a pro umožnění spojeneckým silám zajištění bezpečnosti konvoje.
b) F/A-18C (USN) prováděly vzdušné krytí, průzkum a doprovod konvoje koaličních sil. Piloti provedli demonstraci síly k zastrašení potenciální nepřátelské akce v okolí konvoje. Demonstrace síly splnila svůj účel.
3. Qal-E-Naw
a) F-16C (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil a doprovod konvoje spojeneckých sil. Konvoj ohlásil nepřátelskou střelbu z ručních zbraní a RPG od osob na motocyklech. Nepřátelské osoby byly následně zpozorovány před konvojem, proto piloti provedli demonstraci síly k zastrašení další agrese. Demonstrace síly splnila svůj účel.
4. Lashkar Gah
a) A-10 (USAF) a F/A-18 (USN) prováděly vzdušné krytí koaličních sil. Piloti provedli demonstraci síly za použití světlic poté, co koaliční síly ohlásily nepřátelskou střelbu z ručních zbraní. Demonstrace síly splnila svůj účel.
5. Balocan
a) F/A-18C (USN) prováděly vzdušné krytí koaličních sil. Piloti provedli demonstraci síly nad palpostem, z nějž nepřítel ostřeloval koaliční síly z ručních zbraní. Demonstrace síly ukončila nepřátelskou střelbu.
6. Asmar
a) F-16C (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil a pozorování objevených nepřátelských bojových pozic, pátrajíc po podezřelé aktivitě. Piloti provedli nad nepřátelskými osobami úspěšnou demonstraci síly.
7. Chahar Bagh
a) Koaliční letouny prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Piloti měli také za úkol provádět pozorování okolí spojeneckých sil, zda nepřítel nepřipravuje střelecký útok. Poté, co byla ohlášena střelba z ručních zbraní, koaliční piloti provedli demonstraci síly k zastrašení nepřátelské akce v prostoru. Demonstrace síly splnila svůj účel.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 85 vzletů
průzkum/pozorování: 32 vzletů


II.Irák
20. ledna bez bojového nasazení.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 18 vzletů
průzkum/pozorování: 25 vzletů



Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 165
přepraveno nákladu: 680 t
přepraveno osob: cca 3 600
shozeno nákladu: cca 13,6 t


Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 40
dodáno paliva: cca 1 361 t
dotankováno letounů: 217


MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 20. ledna 7 pacientů.



Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123186985
URL : https://www.valka.cz/21-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-20-leden-2010-t91932#343634 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more