20.01.2010 - Vzdušná válka Afghánistán & Irák - 19. leden 2010

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Svodka akcí koaličních vzdušných sil v operacích Enduring Freedom a Iraqi Freedom za 19. leden 2010:


I.Afghánistán
1.Chahar Bagh
a) MQ-9 (USAF) prováděl vzdušné krytí a průzkum pro spojenecké pozemní síly. Operátor zpozoroval podezřelou aktivitu v okolí spojeneckých sil a požádal o potvrzení souřadnic pozice. Pozemní síly potvrdily souřadnice a identifikovaly osoby jako nepřátelské a se zbraní. Po obdržení povolení eliminovat ohrožení spojeneckých sil operátor zaútočil střelou. Zbraň byla úspěšně zničena.
2. Shurakian
a) MQ-9 (USAF) prováděl vzdušné krytí a průzkum pro spojenecké síly. Operátor byl pověřen sledováním podezřelé osoby pohybující se v okolí nedávné exploze improvizovaného výbušného zařízení. Poté, co se spojenecké síly pokusily zadržet tohoto muže k výslechu, se tento ukryl v mešitě a následně prchal od spojeneckých sil. Operátor bezpilotního letounu sledoval muže, jak vstoupil na pole a snažil se před příjezdem spojeneckých sil odjistit improvizované výbušné zařízení. Pozemní síly potvrdily souřadnice a po obdržení povolení eliminovat ohrožení spojeneckých sil operátor zaútočil střelou. Cíl byl úspěšně eliminován.
3. Morghab
a) F-15E (USAF) prováděly vzdušné krytí spojeneckých sil. Ty ohlásily velkou skupinu nepřátelských osob seskupených v těsné blízkosti jejich pozice. Po obdržení souřadnic nepřátelské pozice a podezřelých osob svrhla jedna z posádek přesně naváděnou munici a provedla několik kanonových útoků na cíl, což eliminovalo ohrožení. Žádná další nepřátelská akce nebyla zaznamenána.
4. Lashkar Gah
a) AV-8B (USMC) prováděly ozbrojený průzkum pro spojenecké síly. Piloti provedli demonstraci síly za použití světlic nad prostorem pro připomínku přítomnosti vzdušných sil. Demonstrace síly splnila svůj účel.
5. Surkhabad
a) A-10 (USAF) provedly demonstraci síly nařízenou pozemními silami. Demonstrace síly za použití světlic splnila svůj účel.
6. Kandahar
a) Koaliční letouny prováděly vzdušné krytí spojeneckého konvoje. Piloti rovněž prováděli pozorování k detekci povstalců připravujících útok. Koaliční piloti provedli demonstraci síly k zastrašení nepřátelské akce v prostoru. Demonstrace síly byla označena za úspěšnou a piloti pokračovali v doprovodu konvoje.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 80 vzletů
průzkum/pozorování: 32 vzletů


II.Irák
19. ledna bez bojového nasazení.


Shrnutí:
přímá letecká podpora: 14 vzletů
průzkum/pozorování: 28 vzletů



Air Mobility (EF&IF):
vzletů: 135
přepraveno nákladu: 621 t
přepraveno osob: cca 2 600
shozeno nákladu: cca 65,8 t


Tankování za letu (EF&IF):
vzletů: 43
dodáno paliva: cca 1 179 t
dotankováno letounů: 209


MedEvac
Osádky záchranných HH-60 (USAF) transportovaly 19. ledna 7 pacientů.



Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123186415
URL : https://www.valka.cz/20-01-2010-Vzdusna-valka-Afghanistan-Irak-19-leden-2010-t91863#343314 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more