02.01.2010 - Australané našli trosky prvního letadla na Antarktidě

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Australský výzkumný tým vedený Tonym Stewartem nalezl součástky z prvního letounu, který se dostal na Antarktidu. Australský polární výzkumník a geolog Douglas Mawson podnikl v letech 1911-1914 na Antarktidu expedici, na níž vzal jednomotorové letadlo britské firmy Vickers. To bylo ještě před samotnou expedicí poškozeno při havárii, ale Mawson doufal, že je bude moci použít jako sáně na motorový pohon. Motor však nevydržel extrémní teploty a výprava pak stroj nechala na místě.


Stewartův tým po troskách letounu marně pátral tři sezóny. Výzkumníci stroj hledali nejrůznějšími prostředky včetně radaru a detektoru kovů. Nakonec jim pomohl čtvrteční úplněk a velký odliv. Zbytky stroje nalezli v pátek 1. ledna 2010 těsně u břehu v Zátoce Společenství.


Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/02-01-2010-Australane-nasli-trosky-prvniho-letadla-na-Antarktide-t90946#339928 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more