Odznaky vlastenecké - sekce Červený kříž

The issues of the Austro-Hungarian (and therefore also Czech and Moravian) Red Cross have been mapped and the official decorations are an ornament of every phallic collection.


Here we will focus only on a sample of commemorative, honorary badges that are related to this issue. These are badges of field and reserve hospitals. Army Corps Disability Hospitals. Badges of ambulance units and others where we find the symbolism of the Red Cross.


Big hospitals of the Pardubice Quarantine type managed to save thousands of lives. In this case, war surgery also meant advances in medicine and the treatment of patients infected with e.g. typhus or other infectious diseases. It is also a remembrance of all the doctors, nurses (brothers), and Red Cross volunteers.


We will gradually add to the badges, but we can never cover the full range of these interesting decorations.


Note:
The phallic magazine Signum Brno is preparing an article for 2010 on the topic.
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-vlastenecke-sekce-Cerveny-kriz-t90579#338736 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Ukázka několika odznaků ze soukromé sbírky. Záchranný sbor města Chrudimi se v době války podílel na dobrovolné pomoci v pardubické Karanténě. Odznak Invalidovny, český opis. Každý sbor měl svoji vlastní "invalidovnu", která pečovala o těžce raněné vojáky a pomáhala zmrzačeným vojákům se začlenit do občanské společnosti.


Všechny tyto odznaky, jejich prodej a výtěžek měl jediný cíl, zlepšit těžký úděl raněných vojáků. V době II. světové války tuto charitativní činnost zabezpečovala tak zvaná "zimní pomoc".
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-vlastenecke-sekce-Cerveny-kriz-t90579#338816 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Krutost války mírnila aktivita RU Červeného kříže. Raněným vojákům byla věnována dostatečná péče, těžce raněným a zmrzačeným v rámci daných možností byla přiznávána i malá penzička. Přesto však se i zde vyskytly problémy a jak uvádí bystrý pozorovatel desátník E. E. Kisch, sám účastník tažení v Srbsku. Dovolíme si citovat:


Vojáci sanitní skupiny, nosiči obvazů od pěchoty, medikové čtyř pluků, asistenti, vrchní plukovní a štábní lékař – všechno se tu hemžilo pomícháno, nebylo přehledu, jednoroční dobrovolníci-medici z druhého semestru svazovali konce roztržených žil na čele. zašívali nejnebezpečnější rány, vrchní štábní lékař obvazoval pouhá škrábnutí, doktoři neměli ani zástěru přes uniformu, jenom jeden nebo dva svlékli blůzy a pracovali s vyhrnutými rukávy.


Kisch pokračuje:


Úzkými chodbami, které vedly mezi stojany na cihly, omamným, smradlavým cihlovým prachem tekly potoky krve. Pachem hlíny, krve a potu a obnaženými vnitřnostmi sténaly výkřiky umírajících a hádky zraněných, kteří se rvali o místo.


Prameny:
Egon Ervin Kisch: Vojákem pražského sboru, válečný deník, nakl. Pokrok 1930.
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-vlastenecke-sekce-Cerveny-kriz-t90579#339405 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Odznaky Červeného kříže se těší oprávněné pozornosti nejen našich sběratelů. I zde se v této části našich příspěvků zaměříme již na pouhé doplnění získaných nových přírůstků ze sbírek kolegu, ale i to co občas vidíme v prodejních a nabídkových katalozích aukčních domů.


V případě, že se některé odznaky budou opakovat, prosím podejte mi soukromou zprávu SZ (altmann).
Odznaky vlastenecké - sekce  Červený kříž - Ukázka : Takto si vojáci na čapce  vyznačovali své zraněšní , červená páska je jedno zranění . Bližší podrobnosti v 
časopise  SIGNUM  Brno

Ukázka : Takto si vojáci na čapce vyznačovali své zraněšní , červená páska je jedno zranění . Bližší podrobnosti v
časopise SIGNUM Brno

URL : https://www.valka.cz/Odznaky-vlastenecke-sekce-Cerveny-kriz-t90579#371587 Version : 0

Diskuse

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Děkuji za vytvoření tohoto vlákna. Červený kříž a jeho dekorace je hlavní téma zájmu v období R.U.
Bohužel zatím nemám svou skromnou sbírku odznaků vyfocenou v kvalitě která by mohla odpovídat vystavení. Přidám pro zajímavost zatím odznak od známého.
Odznaky vlastenecké - sekce  Červený kříž - Informační kancelář zabývající se válečnými zajatci.

Informační kancelář zabývající se válečnými zajatci.
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-vlastenecke-sekce-Cerveny-kriz-t90579#352377 Version : 0
Several types of CZ rings from the period of the R.U. The last one shown is a ring of the Knights of Malta who took care of the hospital trains and hospitals of their order during the Great War and thus raised funds by collecting "gold for iron". This ring is from that collection.
Odznaky vlastenecké - sekce  Červený kříž - Jedná se o nálezy ze země. Různá velikost erbů a kov může znamenat různé výrobce. Bohužel v literatuře jsem nenašel žádnou zmínku.

Jedná se o nálezy ze země. Různá velikost erbů a kov může znamenat různé výrobce. Bohužel v literatuře jsem nenašel žádnou zmínku.
Odznaky vlastenecké - sekce  Červený kříž - Luxusnější provedení prstenu s erbem vsazeným do prstenu z bílého kovu (punc není)

Luxusnější provedení prstenu s erbem vsazeným do prstenu z bílého kovu (punc není)
Odznaky vlastenecké - sekce  Červený kříž - Mosazný prsten ČK s daty 1914-1915. Jehož nákupem se přispělo na ČK

Mosazný prsten ČK s daty 1914-1915. Jehož nákupem se přispělo na ČK
Odznaky vlastenecké - sekce  Červený kříž - Již výše zmiňovaný prsten vydaný řádem Maltézských rytířů ve sbírce zlato za železo

Již výše zmiňovaný prsten vydaný řádem Maltézských rytířů ve sbírce "zlato za železo"
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-vlastenecke-sekce-Cerveny-kriz-t90579#352410 Version : 0

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Tady jen fotka sbírky odznaků jako celku. (o dvou odznacích si dle provedení myslím, že jsou německé).


A přidávám ještě fotku z jedné aukce na druhý typ odznaku "Akademische hilfslegion".
URL : https://www.valka.cz/Odznaky-vlastenecke-sekce-Cerveny-kriz-t90579#352411 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more