EGY - Káhira - Národní vojenské muzeum

National Military Museum

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Jihovýchodně od centra Káhiry se nad rozpadlými domy tyčí mohutné hradby a impozantní minarety pevnosti, anglicky nazývané prostě The Citadel, arabsky Al-Qala'a. Pevnost tvoří komplex vojenských, obytných a sakrálních budov, v současné době jsou ve většině z nich muzea nebo výstavní prostory. Stavba sama o sobě stojí za zhlédnutí, v jedné z budov je umístěno Národní vojenské muzeum.
Nejjednodušší dopravou je vzít si taxi, z centra to stojí 5-10 EGP (cca 15-30 Kč). Co se týká hromadné dopravy, pravděpodobně se tam dá dostat autobusem. (Pro ty, kteří neznají káhirské autobusy - zastávky neexistují, postavíte se na kraj silnice mezi zvířený prach a tuny odpadků, a vykřikujete na projíždějící neoznačené autobusy místo, kam chcete jet. Když tam jede, zastaví vám a vy zaplatíte pouhé 2 EGP.)


Otvírací doba:
říjen - květen: 08:00 - 17:00; červen - září: 08:00 - 18:00


Vstupné: 50 EGP (platí do celé pevnosti), fotografování 1 EGP (v budově muzea). Kurz v listopadu 2009 byl 3,20 Kč za 1 EGP.


Expozice v hlavní budově mapuje vojenské dějiny Egypta od doby faraonů po současnost. Kromě historických exponátů jsou součástí výstavy nově zhotovené busty egyptských velitelů a válečníků, figuríny oblečené do dobových uniforem nebo velkorozměrové obrazy, zobrazující zajímavé momenty z historie. Poněkud bizarními výtvory jsou "diorámata", kdy před takovýmto obrazem leží např. hromádka písku, umělohmotný tank a ostnatý drát. Ve venkovní části je umístěno několik letadel a vojenská technika, vše jednotně napatlané barvou, která zřejmě byla zrovna po ruce. Popisky ve vnitřní i vnější expozici jsou v arabštině a angličtině, bohužel mnohdy velmi stručné.


zdroj: osobní návštěva, foto: vlastní
URL : https://www.valka.cz/EGY-Kahira-Narodni-vojenske-muzeum-t90400#338126 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more