10.12.2009 - setkání náčelníků generálních štábů AČR a Sl. ozbr. sil

This post has not been translated to English yet. Please use the TRANSLATE button above to see machine translation of this post.

Další z tradičních příhraničních setkání náčelníků generálních štábů Armády České republiky a slovenských ozbrojených sil hostila slovenská Holíč.


Ve čtvrtek 10. prosince v Holíči na městském úřadě přivítal české a slovenské vojáky primátor města Zdenek Čambal, který posléze pozval náčelníky generálních štábů Ozbrojených sil Slovenské republiky generála Ľubomíra Bulíka a Armády České republiky armádního generála Vlastimila Picka ke krátkému neformálnímu setkání ve své pracovně.


Následná vzájemná diskuse se dotkla tradičně úzké spolupráce obou armád v bilaterální rovině i ve strukturách NATO a EU. Jak řekl generál Picek: „Stále znovu se přesvědčujeme, že naše armády k sobě mají velmi blízko, a to nejen z historických důvodů. V NATO i EU jsme si vzájemně nejbližšími spojenci, i když s ohledem na abecední uspořádání zasedacího pořádku sedáváme naproti sobě.“ Generál Bulík jeho slova potvrdil.


Po tomto setkání následovaly pracovní rozhovory armádních delegací v jednacím sálu Městského úřadu v Holíči. Účastníci si nejprve vzájemně vyměnili zkušenosti získané při přípravě a vlastní pohotovosti společného bojového uskupení EU (EU BG CZ/SK), kterou čeští a slovenští vojáci drželi po celou druhou polovinu tohoto roku ve prospěch Evropské unie.


Generál Bulík v této souvislosti zvláště vyzdvihl úlohu Armády České republiky, která dle jeho slov výtečně zvládla roli vedoucí země uskupení, ačkoliv v období jeho přípravy musela zároveň plnit i mnohé úkoly spojené se souběžným předsednictvím České republiky v Radě Evropské unie. Jak se všichni přítomní shodli, zkušenosti získané v průběhu přípravy a fungování našeho společného bojového uskupení vyčleňovaného pro EU významně přispěly k navýšení zkušeností a schopností našich vojáků a budou neocenitelné i do budoucna.


Dalším z témat vzájemné diskuse byla i příprava a certifikace předsunutých leteckých návodčích (FAC), kteří v armádě a zahraničních misích nabývají stále většího významu. I proto se také v této oblasti rýsují další možnosti bližší spolupráce, jako například vzájemná účast českých a slovenských FAC na společných cvičeních v příštím roce.


Podobně přínosným bylo i vystoupení českých představitelů se zkušenostmi z provádění výcviku afghánských pilotů vrtulníků poradním a výcvikovým týmem AČR (OMLT) na letišti v Kábulu a z přípravy k nasazení vrtulníkové jednotky AČR do mise ISAF. O tyto zkušenosti měla slovenská strana velký zájem i s ohledem na to, že příprava vrtulníkové jednotky si vyžádala výcvik nové vojenské odbornosti – palubních střelců, komplexní výcvik posádek na podmínky Afghánistánu, modernizaci vrtulníků Mi-171Š či vybudování mobilního opravárenského hangáru, který bude právě v Afghánistánu prvně využit.


Jednalo se také o vzájemné spolupráci a výměně zkušeností z výstavby odborných pracovišť NATO (Centre of Excelence NATO), jakými jsou například i Centrum ochrany proti zbraním hromadného ničení ve Vyškově či obdobné slovenské centrum pro přípravu specialistů EOD.





http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=15513
URL : https://www.valka.cz/10-12-2009-setkani-nacelniku-generalnich-stabu-ACR-a-Sl-ozbr-sil-t90095#336807 Version : 0
Discussion post Fact post
Attachments

Join us

We believe that there are people with different interests and experiences who could contribute their knowledge and ideas. If you love military history and have experience in historical research, writing articles, editing text, moderating, creating images, graphics or videos, or simply have a desire to contribute to our unique system, you can join us and help us create content that will be interesting and beneficial to other readers.

Find out more